Hlavní obsah

Iráčtí ozbrojenci chtějí sami zlikvidovat Zarkávího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KIRKÚK

Desítky mrtvých přibyly od soboty do bilance obětí násilí, které pokračuje v Iráku neztenčenou měrou i po formálním předání vlády do iráckých rukou. Iráčtí ozbrojenci útočí na civilisty, policisty, irácké i koaliční vojáky, ale také na ropovod. Jednoho z nejhledanějších teroristů Zarkávího chtějí zabít už i někteří iráčtí ozbrojenci.

Foto: Jakub Klimo

Skupinu vede dirigent a producent Braňo Kostka. Je složená ze známých osobností slovenských divadel a televizí

Článek

Dopadnout nebo zabít Zarkávího, na něhož Spojené státy vypsaly odměnu ve výši 25 miliónů dolarů, se snaží nejen koaliční vojáci. Dosud neznámá irácká skupina ozbrojenců Hnutí spásy v nahrávce, kterou v úterý zveřejnila televizní stanice Al-Arabíja pohrozila, že zabije Zarkávího, protože se svými přívrženci vraždí nevinné Iráčany a znesvěcují islám.

Americká armáda pokračuje v útocích na vzbouřenecké město Fallúdža, kde shodila bomby na dům sloužící jako údajný úkryt příslušníků teroristické sítě abú Músy Zarkávího. Při útoku bylo zabito 12 lidí a pět dalších zraněno.

Vůbec poprvé v souvislosti s tímto útokem přiznala irácká prozatímní vláda premiéra Ajáda Alávího spolupráci s koaličními silami. Kabinet oznámil, že bombardování, které změnilo dům ve Fallúdži v hromadu trosek, se uskutečnilo se souhlasem Alávího vlády a na základě zpravodajských informací, které americkým vojákům poskytla.

Blair: zakázané zbraně asi už nenajdeme

Biologické a chemické zbraně, které měl údajně irácký vůdce Saddám Husajn připraveny k použití, možná nebudou nikdy nalezeny. Podle agentury Reuters to v úterý řekl britský premiér Tony Blair před parlamentním výborem.

Blair loni přesvědčil váhající britské politiky, aby podpořili válku v Iráku právě na základě argumentu, že Irák má zakázané zbraně a mohl by je použít.

Strategický plynovod terčem sabotáže

Plynovod na severu Iráku, který zásobuje zemním plynem několik elektráren na severu a v centrální části země, se v úterý stal terčem sabotáže. Útok na plynovod může ohrozit produkci elektřiny, oznámila agentura AFP.

"U plynovodu 90 kilometrů jižně od Kirkúku vybuchla nálož a způsobila požár," prohlásil Hunír Hasan, generální ředitel severoirácké plynárenské společnosti se sídlem v Kirkúku.

Irácké plynovody a ropovody jsou častými terči útoků iráckých ozbrojenců, kteří tím poškozují životně důležitá odvětví iráckého hospodářství. Při sobotní sabotáži se povstalcům podařilo zapálit část ropovodu na jihoiráckém poloostrově Fáo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám