Hlavní obsah

Iráckou vojenskou základnou jižně od Bagdádu otřásl rozsáhlý výbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iráckou vojenskou základnu ležící zhruba 50 kilometrů jižně od Bagdádu zasáhl rozsáhlý výbuch. Oznámily to irácké Lidové mobilizační síly (PMF), které základnu využívají.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Irácký policista (ilustrační foto)

Článek

Podle zdrojů agentury Reuters z bezpečnostních složek byl výbuch důsledkem vzdušného úderu. Zdroje z nedaleké nemocnice pak uvedly, že v důsledku výbuchu zemřel jeden příslušník PMF a šest dalších utrpělo zranění.

Lidové mobilizační síly jsou sice formálně součástí irácké armády, ale sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, z nichž některé jednají ve velké míře nezávisle. Některé frakce PMF se v době izraelské vojenské kampaně v Pásmu Gazy podílely na raketových a dronových útocích na americké síly v Iráku, začátkem února však tyto útoky přerušily, píše Reuters.

Podle zdrojů z bezpečnostních složek zatím není známo, kdo je za útok na základnu PMF zodpovědný. „Výbuch způsobil hmotné škody a zranění,“ uvedly Lidové mobilizační síly ve svém prohlášení. Dodaly, že se exploze se nyní vyšetřuje. Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM podle agentury AFP popřelo, že by za útokem stály Spojené státy.

Drony útočily na leteckou základnu v Íránu, ten neodpoví

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám