Hlavní obsah

Indové ze státu Goa pronikají do Británie jako „Portugalci“

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie

Desetitisíce Indů se v posledních letech bez problému usídlily v Británii, protože jim k tomu pomohla mezera v zákonech. Vcelku jednoduše si zažádali o portugalské občanství, ačkoli tuto ani žádnou jinou zemi Evropské unie nikdy nenavštívili.

Foto: Kosovopolice

Indové používají portugalské pasy. Ilustrační foto

Článek

Nejméně dvacet tisíc Indů totiž využilo kontroverzního portugalského zákona, který se vztahuje na všechny lidi narozené před rokem 1961 v západoindickém státě Goa a dále na sever v přístavech Daman a Díu, tedy bývalých koloniích pod správou Lisabonu.

Ti všichni, ale i jejich děti a vnuci si mohou vyměnit indický pas za portugalský a stát se občany EU, ačkoli Portugalsko se k bloku připojilo teprve v roce 1986. V posledních letech příliv „portugalských Indů“ vzrostl s tím, jak v oblasti Goa přibývalo hospodářských potíží.

Přestěhovala se celá vesnice

Podle odpůrců migrace je tato praxe výsměchem všem pokusům zpřísnit kontrolu přílivu uprchlíků. „Skandální vydávání pasů EU za jediným účelem – dostat se do Británie – musí skončit,“ prohlásil konzervativní poslanec Philip Hollobone.

Podle údajů, které získal nedělník Mail on Sunday, žilo v Británii v červnu 2014 na 13 tisíc indických držitelů portugalského pasu. Loni jich však už bylo přes dvacet tisíc. Většinou se stahují do města Swindon, které leží na západě Anglie a má 210 tisíc obyvatel. Zatímco v roce 2000 zde žilo jen 25 obyvatel pocházejících ze státu Goa, nyní jich je přes deset tisíc.

Teoreticky však může podle stávajících zákonů přijít z bývalých portugalských území do Británie až milión Indů či Indek. Touto cestou se například přesunula do Swindonu celá vesnice Panádží. Britové se sice většinou shodují, že místní indická komunita je pro město přínosem, hlavní problém však vidí s integrací dětí ze sevřené komunity do škol.

Pasy Unie využívá kdekdo

Z transferu profitují ve velkém indické i portugalské notářské kanceláře, které ověřují tisícům Indů, že jejich rodiče či prarodiče pocházejí z bývalých kolonií. Na Facebooku existují navíc desítky stránek, které zájemcům pomáhají proniknout do Británie.

Podle statistik se na pas EU dostalo za poslední tři roky do Británie už 228 tisíc lidí. Patří k nim například významná skupina Moldavanů, kteří překonali bdělé pasové úředníky s rumunskými doklady.

Na šest tisíc bangladéšských rodin zase přijelo s italskými pasy. Největší skupinu nicméně tvoří přistěhovalci s portugalskými dokumenty, protože vedle Indů využívají tuto fintu i Brazilci, Angolané a obyvatelé Kapverdských ostrovů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mluvčí britského ministerstva vnitra odmítl tuto právní kličku komentovat, uvedl pouze, že resort chce „za každou cenu snížit příliv lidí s pasy EU do Británie“.

Reklama

Výběr článků

Načítám