Hlavní obsah

Indonésie chce osídlit 88 opuštěných ostrovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Osmdesát osm dosud opuštěných ostrovů v Tichém oceánu by mělo být osídleno. Indonésie, která si dělá na tato území nárok, na ně chce v následujících šesti letech přestěhovat 300 tisíc rodin. Píší o tom internetové stránky BBC.

Foto: Lenka Zvonková

Město Valašské Klobouky vypisuje druhý ročník programu Spolupráce se studenty

Článek

"Máme 88 malých prázdných ostrůvků, které se nacházejí na hranicích se sousedními státy. Přestěhujeme tam své obyvatele, abychom je neztratili," uvedl představitel indonéského ministerstva pracovních sil a migrace v místním tisku.

Jakarta hodlá uvedeným způsobem zabránit tomu, aby odlehlé ostrovy připadly jiným zemím. Po dlouhé diplomatické bitvě totiž Indonésie loni přišla o ostrovy Sipadan a Ligitan, které podle rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN připadly Malajsii.

Rodiny čeká velké odškodné

V současné době se iniciativa indonéských úřadů soustřeďuje na ostrov Natuna, kam již bylo přesunuto 960 rodin, přičemž dalších 1000 čeká stejný osud. Úřady podle svých slov poskytnou rodinám velké odškodné, vybaví je rybářským náčiním a na své náklady zajistí na ostrovech infrastrukturu.

V únoru Indonésie zjistila, že má o 584 ostrovů více, než bylo do té doby známo. Podle nových satelitních záběrů souostroví zahrnuje 18 108 ostrovů. Obydlených jich je nicméně pouhých 6000. Indonésii přinášení bohatství především z rybolovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám