Hlavní obsah

Indie otestovala další raketu Prithví

Novinky, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Test rakety středního doletu typu Prithví provedla v úterý Indie. Střela má dosah 250 až 300 kilometrů a může nést 500 až tisíc kilogramů výbušniny včetně jaderné hlavice. Šlo již o druhý test za uplynulý měsíc, jenž byl součástí programu, který indická vláda označuje za sérii rutinních zbrojních zkoušek.

Foto: Eva Kočová

vernisáž výstavy

Článek

Nejnovější zkouška rakety se uskutečnila pouhý den poté, co premiéři obou států, Atal Bihárí Vádžpéjí (Indie) a Mir Zafarulláh Chán Džamalí (Pákistán), spolu deset minut telefonicky hovořili o možnostech zlepšení vzájemných vztahů.

Pákistánská strana v oficiálním prohlášení označila telefonický rozhovor za "srdečný a velmi užitečný". Džamalí dále poznamenal, že pákistánští představitelé chtějí navštívit Indii, a naopak pozval indické představitele, aby navštívili Pákistán.

Násilí pokračuje

Džamalí uvítal nedávnou Vádžpéjího iniciativu a prohlášení, že přetrvávající problémy mezi oběma zeměmi musí být vyřešeny jednáním. To ale Vádžpéjí podmínil tím, že Islámábád uzavře výcvikové tábory pro militantní separatisty a přestane podporovat pronikání islámských extremistů do indické části Kašmíru. Pákistán ale tvrdí, že kašmírské separatisty podporuje jen morálně a politicky.

Právě v úterý přitom bylo v indickém Kašmíru zabito dalších 17 lidí při čtyřhodinové přestřelce mezi muslimskými separatisty a indickými bezpečnostními silami. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám