Hlavní obsah

Husajn prý hrozí popravit neposlušné vědce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká vláda doporučila svým šesti zbrojním odborníkům, aby se nechali v soukromí vyslechnout zbrojními inspektory OSN . Všichni to ale odmítli a žádali, aby výslechu byli přítomni pracovníci vlády. Spojené státy tvrdí, že Saddám Husajn nařídil vědce, kteří budou s inspektory OSN spolupracovat, popravit. Smrt prý hrozí i rodinám těchto odborníků.

Foto: Vratislav Konečný

kamenné aleje v Carnacu

Článek

Iráčtí experti se podle Wolfowitze museli naučit přijatelné odpovědi na dotazy inspektorů. Za zbrojní odborníky se mají vydávat členové irácké rozvědky. Wolfowitz dále prohlásil, že se Iráku možná podařilo dostat k obsahu počítačů OSN a Mezinárodní agentury pro atomovou energii a že zásadní dokumentaci ukryl v mešitách, nemocnicích a soukromých domech. "Bagdád má navzdory 11 letům inspekcí a sankcí chemické i biologické zbraně a vyrábí další. Husajnovi jaderní odborníci pracují bez oddechu," prohlásil.

Iráčané se po nedělních a pondělních rozhovorech se šéfy inspekčních skupin Hansem Blixem a Muhammadem Baradejem zavázali zlepšit spolupráci. Jeden z deseti bodů společného prohlášení počítá s tím, že nebudou klást překážky výslechům iráckých odborníků bez přítomnosti iráckých úředníků. Při předchozích výsleších iráckých expertů Bagdád tvrdil, že otázky nejsou zaměřeny na zjištění podrobností o zbraních hromadného ničení. Mají prý povzbudit odborníky k emigraci. Inspektoři se údajně mimo jiné ptali na plat odborníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám