Hlavní obsah

Hurikán Harvey zesílil, Texas se chystá na bleskové povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Hurikán Harvey mířící na pobřeží Texasu s větry o rychlosti až 160 km/h zesílil na druhý stupeň na pětistupňové škále, uvedla texaská meteorologická služba. Podle meteorologů má potenciál dosáhnout i stupně třetího. Už ve čtvrtek tropická bouře dosáhla síly hurikánu. Harvey může způsobit bleskové povodně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K Texasu míří hurikán HarveyVideo: Reuters

 
Článek

Zesílení zjistilo speciální letadlo amerického úřadu pro oceán a ovzduší NOAA, které změřilo rychlost větru.

Informace o síle hurikánu

Meteorologové současně se zesílením hurikánu Harvey varovali před nebezpečím bleskových povodní způsobených silnými dešti, které hurikán přinese.

Foto: Ana Ramirez, ČTK/AP

Jim Gilbert z texaské Magnolie zabedňuje kvůli hurikánu okna.

Během hodiny může napršet od pěti do deseti centimetrů a čtyřiadvacetihodinový úhrn srážek se může pohybovat mezi 32,5 až 52,5 centimetru. Povodně hrozí po celé délce pobřeží Texasu.

Satelitní záběr hurikánu

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Výstražná vlajka pro floridské surfaře vyvěšená kvůli hurikánu.

Na pobřeží by měl dorazit v noci z pátku na sobotu místního času. Nejpravděpodobněji se tak stane v centrální nebo jižní části pobřeží, zřejmě u města Corpus Christi. Zasáhnout ale může i části Louisiany a spodní část údolí Mississippi.

„Jak čas plyne, je to stále vážnější a vážnější,” řekl už ve čtvrtek louisianský guvernér John Bel Edwards.

NASA ukázala v pátek záběry hurikánu z ISS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Harvey zachycený z ISSVideo: Music: Dingel, Reuters

Hurikán

regionální označení pro čtvrté stadium tropické cyklóny v severní části Atlantského oceánu. Maximální rychlost větru (průměr za určitý krátký časový interval) musí v tropické cyklóně dosáhnout nebo překročit hranici 32 m/s (115,2 km/h), která číselně odpovídá 12. stupni Beaufortovy stupnice síly větru. Jako hurikán byly původně označované tropické cyklóny v oblasti Karibského moře.

Hurikán je v anglické jazykové oblasti slovní označení pro 12. stupeň Beaufortovy stupnice. V ČR je nazýván orkán, v SR uragán.

Síla hurikánu se udává podle Saffir-Simpsnonovy stupnice, čtvrtý stupeň přináší vítr o rychlosti 210-250 km/h. Při třetím má vítr rychlost do 200 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám