Hlavní obsah

Hrozba bezpilotních iráckých zbraní nikdy neexistovala, tvrdí experti

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tvrzení americké administrativy z počátku tohoto roku, že Irák vyvíjí či dokonce disponuje bezpilotními letadly (UAV), schopnými nést nekonvenční zbraně, se nikdy nezakládalo na pravdě. Tvrdí to experti amerického vojenského letectva.

Foto: Josef Sekyra
Článek

"Neviděli jsme žádné šance na to, že by jejich UAV mohly být použity k útoku na Spojené státy," řekl šéf analytického oddělení zpravodajské služby amerického letectva Bob Boyd agentuře AP.

Před letadly varouval Powell v RB OSN

Bushova administrativa opřela své argumenty pro válku proti Saddámovi o údaje CIA a DIA, civilní i vojenské špionáže USA. Ty tvrdily, že Bagdád má program ozbrojených drónů (UAV), postavený kromě jiného na českých cvičných letounech Delfín. Údajným akutním nebezpečím hrozil i ministr zahraničí Colin Powell v únoru před Radou bezpečnosti OSN. Jedním z argumentů bylo i zjištění, že režim se pokoušel získat počítačový program pro leteckou navigaci s elektronickou mapou Spojených států.

Letadla by zbraň neunesla

"Prohlédli jsme si jejich UAV a prohlásili: Nic tam není. Není tam žádné místo, kam by se dalo něco dát," potvrdil médiím jeden z amerických vědců, kteří měli možnost nedávno irácká UAV prohlédnout. Dróny, svezené americkými vojáky z různých míst v Iráku do Bagdádu, byly ve skutečnosti asi sedmimetrovými funkčními modely letadel a nebyly schopny unést víc než kameru a videorekordér. Rovněž počítačový software s mapou USA, podle administrativy důkaz chystaných útoků na Spojené státy, je snadno dostupný komukoliv.

Letectvo USA hrozbu už loni odmítlo

Z nyní odtajněných dokumentů vyplynulo, že americké letectvo údajnou iráckou hrozbu UAV s bakteriologickými či chemickými zbraněmi odmítlo už v loni v říjnu. Paradoxem je, že dokumenty byly zveřejněny proto, aby podpořily argumenty administrativy o nevyhnutelnosti útoku na Irák.

V Iráku dosud nebyly nalezeny žádné zřetelné důkazy o chemických či biologických zbraních, a to jak americkými specialisty, tak ani inspektory OSN.

Anketa

Vyráběl Irák zbraně, které byly nebezpečím pro ostatní země?
ano
18,5 %
ne
81,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 271 čtenářů.

Reklama

Související články

Bush se nevzdává: Irácké zbraně najdeme

Prezident Bush na setkání s americkými vojáky v táboře As-Sajlíja v katarském Dauhá slíbil, že "odhalí pravdu" v otázce iráckých zbraní hromadného ničení,...

Výběr článků

Načítám