Hlavní obsah

Hoon: Kelly podporoval vládu v tažení proti Iráku

Novinky, Iveta Kramešová, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský zbrojní expert David Kelly podporoval politiku vlády vůči Iráku. Před komisí lorda Huttona, která již třetí týden vyšetřuje Kellyho nedávnou sebevraždu, to ve středu prohlásil ministr obrany Geoff Hoon. Ministr se s Kellym setkal údajně jen jednou v ministerské jídelně, kdy spolu mluvili pouze zběžně.

Foto: Věra Fialová
Článek

"O koho šlo, jsem si uvědomil až po jeho smrti," prohlásil Hoon. "Kelly mi v rozhovoru řekl, že podporuje snahu vlády zbavit Irák zbraní hromadného ničení," dodal.

Ministr prý Kellyho neprozradil

Hoon ve středu jako zatím nejvyšší vládní činitel předstoupil před vyšetřovatele, které ujistil, že on ani jeho ministerstvo neprozradilo Kellyho jako pravděpodobný zdroj zprávy BBC. Právě Hoon byl totiž dáván do souvislosti s tím, že odtajnění Kellyho jména nařídil.

"Kellyho anonymita byla zajištěna na všech možných úrovních," vysvětlil. Hoon dále potvrdil, že jeho ministerstvo podpořilo vládní dokumenty o iráckých zbraních hromadného ničení, které byly připraveny jako podklad pro zdůvodnění války proti Iráku. Zopakoval, že tyto údaje považoval za spolehlivé a důvěryhodné.

V centru Londýna v den, kdy ministr Hoon vypovídal před Huttonovou komisí, požadovalo několik desítek demonstrantů jeho odstoupení.

Ve čtvrtek vypovídá Blair

Renomovaný vědec a odborník na bakteriologické zbraně David Kelly zřejmě spáchal sebevraždu poté, co se jako zaměstnanec ministerstva obrany dostal do velkého tlaku z vládních míst kvůli podezření, že poskytl informace o iráckém zbrojním potenciálu stanici BBC.

Ta v květnu obvinila vládu, že zveličila irácké nebezpečí, aby tak získala podporu veřejnosti v boji proti Saddámu Husajnovi. Ve čtvrtek by měl soudce Hutton vyslechnout také britského premiéra Tonyho Blaira a šéfa BBC Gavyna Daviese.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Reportér BBC vypovídal o rozhovorech s Kellym

V kauze Kelly vypovídal v druhý den vyšetřování klíčový svědek. Před lorda Huttona předstoupil reportér BBC Andrew Gilligan, jehož zpráva v květnu odstartovala...

Výběr článků

Načítám