Hlavní obsah

Hongkong protestuje proti omezování svobody

HONGKONG

Asi 350 tisíc protestujících zaplavilo v úterý ulice Hongkongu při masové demonstraci proti omezování svobody, které podle nich do bývalé britské kolonie přinese chystaný bezpečnostní zákon. Hongkong právě dnes slaví šesté výročí přechodu pod čínskou správu.

Foto: Dílna Eliáš
Článek

Organizátoři očekávali sto tisíc účastníků, skutečný počet lidí, kteří ve svátek vyšli do ulic, je však překvapil. Sami odhadli, že se protestu zúčastnilo 500 tisíc lidí, policie hovoří o 350 tisících. Davy lidí se shromáždily ve Viktoriině parku, odkud měl vyjít průvod v 15:00 místního času. Tisíce lidí uvízly v přeplněném metru, když se snažily přijít na místo srazu včas.

Incidenty před začátkem protestu

Demonstraci předcházelo několik incidentů provázených pálením čínské vlajky a srážkami s policií, uvedla agentura AFP. S protesty si pospíšily skupinky aktivistů, které chtěly zasáhnout do oficiální ceremonie připomínající 6. výročí převzetí správy nad bývalou britskou kolonií Pekingem. Aktivisté požadovali zrušení systému jedné strany v Číně.

Británie a USA kritizují Čínu

Masový protest je namířen proti novému bezpečnostnímu zákonu, který by Pekingu mimo jiné dal právo zakázat organizace, jež by podle něj mohly ohrozit národní bezpečnost. Zákon by měl začít platit ještě tento měsíc. Proti zákonu se vyslovily i Británie a USA s tím, že poruší svobodu slova. Čína mezinárodní kritiku odmítla a zdůraznila, že se jedná o její vnitřní záležitost.

Největší demonstrace v historii

Demonstrace je největším protestem od chvíle, kdy Hongkong přešel pod čínskou správu, a možná nakonec předčí i největší demonstraci vůbec, která v roce 1989 v Hongkongu následovala po masakru čínských studentů na Náměstí Nebeského klidu.

Protesty zastínily oslavy šestého výročí předání bývalé britské kolonie Hongkongu Číně, jichž se účastnil čínský premiér Wen Ťia-pao. Ten z Hongkongu odjel tři hodiny před vypuknutím demonstrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám