Hlavní obsah

Hollandeův vládní letoun byl vybaven protiraketovým systémem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vládní letoun Airbus, který používá francouzský prezident François Hollande, premiér Manuel Valls a někteří ministři, byl nedávno vybaven moderním obranným systémem proti raketovým útokům. S odvoláním na specializovaný portál Défens’Aéro a nejmenovaného technika to v pondělí uvedla agentura AFP.

Foto: JOCARD-POOL/SIPA, Profimedia.cz

Francouzský prezident François Hollande při návštěvě Iráku. V pozadí vládní airbus.

Článek

Každé letadlo může být terčem i menších střel země–vzduch při vzletu a přistání. Nebezpečí je podle AFP zvlášť zřejmé v oblastech konfliktu na Blízkém východě a v Africe, kde je mnoho přenosných střel krátkého doletu, jako je ruský typ SAM-7.

Například v roce 2007 někdo sestřelil běloruský dopravní letoun Iljušin, který zasáhla raketa při odletu ze somálské metropole Mogadišo. V roce 2014 bylo raketou země–vzduch ruské výroby BUK zničeno letadlo Boeing společnosti Malaysia Airlines nad částí ukrajinského území, kterou mají pod kontrolou proruští separatisté.

Podle Défens’Aéro je prezidentský speciál Airbus A330 vybaven izraelským systémem C-MUSIC, který v roce 2014 vyvinula společnost Elbit Systems. Tento systém pro dopravní letadla je s to rychle odhalit vypálené přenosné rakety díky tepelné stopě a změnit jejich trasu laserovým paprskem.

Francie se po zapojení do boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a v Iráku stala terčem série útoků, při kterých džihádisté zabili v Paříži a jinde více než 200 lidí. Islamisté opakovaně vyzvali muslimy všude ve světě, aby útočili na Američany, Francouze a další západní spojence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám