Hlavní obsah

Hodinové fronty a bitky o litr benzínu. Čerpací stanice ve Francii jsou na suchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie je na pokraji kolapsu. V zemi docházejí pohonné hmoty. Před čerpacími stanicemi stojí nekonečné fronty a lidé v nich ztrácejí nervy. Množí se incidenty, při nichž začíná platit právo silnějšího, popisuje situaci televize BFM TV. Důvodem je už třítýdenní stávka za vyšší mzdy v rafineriích provozovaných ropnými společnostmi TotalEnergies a ExxonMobil.

Před čerpacími stanicemi ve Francii stojí nekonečné fronty Video: Reuters

 
Článek

První komplikace v zásobování se objevily o víkendu, kdy více než pětina čerpacích stanic hlásila potíže. Situace se ale začala zhoršovat, protože stávky pokračují. Nejhůře je na severu země a v okolí Paříže, kde je podíl postižených čerpacích stanic mnohem vyšší než celostátní průměr.

Foto: Reuters

Francie kolabuje, chybí jí pohonné hmoty

Obtíže v dodávkách pohonných hmot se postupně šíří po celé zemi. Čerpacích stanic mimo provoz přibývá a u těch, které ještě nějaké pohonné hmoty mají, se tvoří čtyřhodinové fronty a rozrůstá se anarchie.

„Natankujte a vypadněte!“

„Čekáme a on si plní všechny kanystry,“ rozčiluje se jeden motorista u benzínky, kde už několik hodin čeká na to, aby mohl natankovat. „Natankujte poslední kanystr a vypadněte,“ řve další čekající. Hádky, strkanice, které mají potenciál přerůst v pěstní souboje, jsou na denním pořádku.

U benzínky ve Villiers-le-Bel už hádky přerostly ve fyzické potyčky. Motoristé s kanystry začali házet po ostatních, co jim přišlo pod ruku, uvedla prefektura v úterý na sociálních sítích. Policie zasáhla a některé výtržníky zadržela. Nedostatek pohonných hmot rozděluje zemi a totálně izoluje venkovské oblasti, píše server deníku Le Parisien.

Konec vytápění. Do venkovního bazénu ve Francii mohou plavci nově jen v neoprenu

Koktejl

„Obyvatelé velkých měst mohou přesměrovat část svých cest do veřejné dopravy, ale ti ve venkovských oblastech se ocitají v izolaci,“ píše deník.

„Do týdne se položím,“ zoufá si majitelka stavební firmy o 15 zaměstnancích. Někteří pracovníci bydlí 30 minut od sídla firmy, kde jsou všechny benzínky zavřené. Nemohou se dostat do práce, protože nářadí přepravovat veřejnou dopravou nejde. Stojí nám dodávky a nemůžeme se dostat ke klientům, popisuje problémy Delphine Vaniscotteová, spolumajitelka společnosti.

Vláda hrozí rázným ukončením blokády

Navzdory výzvám vlády, aby byla stávka ukončena, ta nadále pokračuje. Kabinet hrozí, že ukončí blokády skladů paliv silou a povolá potřebný personál. „Pokud blokády budou pokračovat, nevylučujeme žádnou možnost. Všechny varianty jsou na stole,“ varoval ministr dopravy Clément Beaune.

„Přijmeme všechna nezbytná opatření, aby Francouzi nezůstali bez pohonných hmot,“ dodal mluvčí vlády Olivier Véran. Podle prezidenta Emmanuela Macrona „nejsou blokády řešením“.

Reklama

Výběr článků

Načítám