Hlavní obsah

Harryho a Meghan ocenili za ekologický přístup, neplánují totiž další dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí prince Harryho a Meghan Markleové nemít třetí dítě ocenila britská charitativní organizace Population Matters. Organizace zabývající se udržitelností lidské populace uvedla, že šlo o „osvícené rozhodnutí“. Harry a Meghan jsou rodiči dvouletého Archieho a nedávno narozené Lilibet.

Foto: Pool, Reuters

Princ Harry a vévodkyně Meghan se svým prvorozeným synem.

Článek

Charita považuje růst populace za hlavního přispěvatele k degradaci životního prostředí, ztrátě biologické rozmanitosti, vyčerpávání zdrojů a změně klimatu.

„Vévoda a vévodkyně ze Sussexu při výběru a veřejném prohlášení svého záměru omezit počet svých dětí na dvě pomáhají zajistit lepší budoucnost svých dětí a poskytují vzor ostatním rodinám,” uvedl mluvčí organizace s tím, že tak prý potvrdili, že menší rodina je také šťastná rodina.

Královna mění komunikační strategii, přiměli ji k tomu Harry s Meghan

Koktejl

Své rozhodnutí dvojice zveřejnila už v roce 2019 v rozhovoru pro časopis Vogue s tím, že „bychom měli být schopni zanechat něco lepšího pro příští generaci“.

V minulosti přitom Harry a Meghan slýchali spíše kritiku, co se ekologie týče. Podle loňského průzkumu magazínu Newsweek dvě třetiny Britů považují dvojici za pokrytce, zejména kvůli častému používání soukromého tryskáče.

Dcera vévodkyně Meghan hned po narození rozjásala vášnivé sázkaře

Koktejl

Vzdor svému rozhodnutí už teď dvojice zvyšuje evropský průměr dětí na rodinu. V Evropě se tato hodnota dlouhodobě drží pod dvěma, v roce 2019 podle údajů Světové banky činila 1,55, speciálně ve Velké Británii 1,65, v České republice 1,7. Na vrcholu žebříčku je Niger (6,8), Somálsko (5,9) nebo Kongo (5,8) a vysoká čísla mají i další africké státy. Opačným extrémem je Jižní Korea s průměrem jen 0,86. Světový průměr činí 2,37.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám