Hlavní obsah

Hamás hrozí Izraeli třetí intifádou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Palestinci zahájí třetí intifádu proti Izraeli, pokud mezinárodní společenství do půl roku nepřinutí Izrael jednat o palestinském státě. Na tiskové konferenci to v sobotu v Káhiře řekl exilový vůdce palestinského vládního Hamásu Chálid Mišal.

Článek

Podle něj nadešla pro Palestince "opravdová politická příležitost získat vlastní stát" na územích, která Izrael obsadil za války v roce 1967. "Jestliže naše požadavky nebudou splněny, Palestinci zastaví veškeré politické aktivity a zahájí třetí intifádu a otevřený boj," prohlásil.

V Egyptě vyjednává o možném propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita, jehož palestinští radikálové v červnu unesli do pásma Gazy. Obvinil Izrael, že jednání zdržuje. Egyptský prostředník má přijet do Izraele v nejbližších dnech. Palestinci chtějí, aby židovský stát za Šalita propustil 1000 vězněných Palestinců.

Mišal chce politickou vládu

Mišal naznačil, že se rýsuje dohoda o příští palestinské vládní koalici, ale prohlásil, že k jejímu dokončení je zapotřebí ještě další čas. Řekl, že Hamás nesouhlasí s tím, aby ve vládě byli technokraté bez stranické příslušnosti. "Vládní stranou je Hamás. Někteří lidé si přejí, abychom se vzdali nástrojů moci, ale to není spravedlivé," řekl.

Izraelská vláda není ochotna jednat s Hamásem. Stejně jako západní státy jej řadí mezi teroristické organizace a pozastavila mu výplaty daní a cel. Vytvoření koaliční vlády má Palestincům přinést obnovu finanční pomoci Západu.

Mišal sídlí v Damašku a v Izraeli je hledanou osobou. Izraelci se ho pokusili v minulosti otrávit. Na adresu Izraele dnes řekl, že se mu nepodaří odvrátit Palestince od Hamásu blokádami a nátlakem. "Hamas a ostatní odboj to jenom posílí a povede to k pádu palestinské samosprávy," řekl.

První intifádu (lidové povstání) proti Izraeli vedli Palestinci v letech 1987 až 1993, druhé zahájili před šesti lety. Hamás loni začal dodržovat příměří, ale po nedávných izraelských vojenských operacích v pásmu Gazy pohrozil obnovou útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael se obává nové divize Hamásu

Izrael se obává, že Hamás postaví po vzoru libanonského Hizballáhu divizi o síle deseti tisíc mužů, jejíž součástí budou i tankoborci a speciální úderné...

Výběr článků

Načítám