Hlavní obsah

Grilování německého kancléře Scholze vyústilo v ostrou hádku kvůli energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V ostrou hádku se změnilo středeční jednání Spolkového sněmu. Opoziční konzervativní unie CDU/CSU obvinila vládu v čele s kancléřem Olafem Scholzem, že nedělá dost pro zajištění energetické bezpečnosti a na podporu německých podnikatelů a obyvatel. Nervy ztratil i kancléř, který reagoval nezvykle ostře.

Foto: Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Nedodržujete své vlastní sliby, pane kancléři,“ prohlásil Friedrich Merz, šéf koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a její bavorské sestry Křesťansko-sociální unie (CSU).

„Tato spolková vláda postrádá kompas, schopnost politicko-strategického myšlení,“ pokračoval. To, jak je vláda bezmocná, mohli podle Merze lidé sledovat během úterního vystoupení ministra hospodářství. „Můžeme jen doufat, že většina německých podnikatelů už spala,“ narážel na ministrovo vystoupení v televizi.

Merz ironicky prohlásil, že Scholzova vláda učinila mistrovský kousek, když se rozhodla dvě ze tří posledních německých jaderných elektráren ponechat do jara v záloze místo toho, aby je všechny nechala v provozu. Ke konci roku si Německo naplánovalo odchod od jaderné energetiky. Podle ministra hospodářství Roberta Habecka všechny reaktory skutečně od sítě odpojí, ale zároveň si pro možné kritické situace dvě jaderné elektrárny ponechá v provozní záloze.

Německo ponechá dvě jaderné elektrárny v rezervě, rozhodl ministr

Zahraniční

„Zastavte toto šílenství ve vaší koalici, dokud máme ještě čas,“ řekl Merz. Řekl, že poslední tři německé jaderné elektrárny jsou nejmodernější a nejbezpečnější na světě, proto je nutné je ponechat prozatím plně v provozu, aby byl dostatek elektrické energie a klesla její cena.

„Vy jste ze všeho vystoupili, ale do ničeho jste už nenastoupili. Byli jste neschopní v budování obnovitelných zdrojů. Bránili jste výstavbě každé větrné elektrárny,“ ohradil se Scholz. Řekl, že Německo si jaderné elektrárny v záloze nechává jako jistotu. Připomenul, že kvůli úsporám plynu země opětovně aktivovala záložní uhelné elektrárny a rychlým tempem podporuje budování obnovitelných zdrojů energie.

„Přijali jsme zákony, které urychlí budování mořských a pevninských větrných parků. A ještě další zákony na jejich podporu přijmeme,“ řekl Scholz. „Kdybychom se chovali nezodpovědně jako vy k plynovým zásobníkům, tak je dnes nemáme naplněny z 85 procent,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám