Hlavní obsah

Frakce slovenských nacionalistů bojují násilím o sídlo strany

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Nové vedení Slovenské národní strany (SNS) v čele s Petrem Súlovským obsadila v noci ze středy na čtvrtek centrálu strany v Bratislavě: čtyři bodyguardi jednoduše vyvrtali zámky u dveří. Ján Slota, který se stále považuje za předsedu strany, označil obsazení budovy za "gangsterskou akci skupiny samozvanců" a podal na Súlovského trestní oznámení.

Foto: archiv autora

Karel Höger, Blanka Bohdanová a Rudolf Hrušínský ve filmu Čest a sláva.

Článek

Ministerstvo vnitra v pondělí zaregistrovalo nové vedení strany v čele se Súlovským na základě rozhodnutí Krajského soudu, který uznal výsledky hlasování sněmu SNS.

Slota však považuje registraci za podraz ze strany ministra vnitra Vladimíra Palka. "Jeho křesťanští demokraté chtějí převzít náš národní program a samozvanci kolem Súlovského jsou pro ně slabou konkurencí. To jim vyhovuje," uvedl Slota na improvizované tiskové konferenci.

Slota a jeho místopředsedkyně Anna Malíková se pokusili dostat do budovy, ale bodyguardi jim v tom zabránili. Malíková se proto obrátili na policii. Ta však považuje Súlovského skupinu za legální vedení strany a do sporu nezasáhla. Slota s Malíkovou museli zatím ustoupit, ale boj o ovládnutí strany zjevně nevzdávají. "Za samozvanci nikdo nestojí. Voliči SNS podporují mě," prohlásil sebevědomě Slota.

Právě Slota je známý svými extrémními výroky především proti Maďarům. V minulosti například vyzval Slováky, aby nasedli do tanků a srovnali Budapešť se zemí.

Spor mezi Slotou a Malíkovou však před časem způsobil rozkol ve straně. Malíková zůstala v čele SNS a Slota založil Pravou SNS. Ani jedna strana však v parlamentních volbách v roce 2002 nepřekonala pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu. Po tomto nezdaru se Súlovského skupina pokusila odstranit Malíkovou z čela strany. Sněm SNS sice zvolil nové vedení strany, ale Malíková se nečekaně smířila se Slotou a výsledky sněmu označili za zmanipulované.

Slotovu SNS by podle průzkumů volilo asi 8 procent Slováků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám