Hlavní obsah

Fossett obletěl už více než polovinu Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALINA

Americký dobrodruh Steve Fossett, jenž se se svým ultralehkým letounem GlobalFlyer Virgin Atlantic pokouší o rekordní oblet planety bez mezipřistání, úspěšně ve středu odpoledne SEČ načal druhou polovinu své pouti. Za sebou již má více než 35 hodin letu, tj. urazil kolem 21 tisíc kilometrů. Oznámili to ve středu organizátoři.

Foto: FZS ZČU

Konference navázala na úspěšný konferenční počin z předchozího roku.

Článek

Podle čerstvých informací organizátorů akce se Fossett přenesl přes čínský Kchung-ming a pokračuje dále na východ rychlostí zhruba 555 kilometrů za hodinu.

Let potrvá 66 hodin

"Zatím jde vše dobře. Jsem velmi šťastný z toho, jak se to vyvíjí, a myslím, že máme dobré šance," sdělil Fossett kontrolnímu středisku letu v Salina v americkém státě Kansas, odkud v pondělí večer místního času (v úterý v 01:47 SEČ) odstartoval.

Délka letu spolufinancovaného britským podnikatelem Richardem Bransonem se odhaduje na 66 hodin. Mezinárodní letecká federace případný rekordní let uzná v případě, že Fossett přistane na stejném letišti, z něhož vzlétl.

Musí přitom ale protnout všechny poledníky a uletět nejméně 36 787,5 kilometru - tedy vzdálenost rovnající se délce obratníku Raka.

Optimální letová výška GlobalFlyeru by se měla pohybovat kolem 13 tisíc  metrů, nad 15 tisíc metrů již hrozí nebezpečí zamrznutí paliva. Podle průběžných informací ho už Fossett spotřeboval více než čtvrtinu a kvůli úspoře vystoupal do letové hladiny 14 850 metrů. Dosáhl rychlosti až 630 kilometrů za hodinu.

Nepohodlí v kabině

Američan letí po trase přes Šanghaj, Tokio, Honolulu a Los Angeles do Kansasu, kam by měl dorazit ve čtvrtek ráno. Již dvě noci po sobě nespal. Prostor v kabině pro pohyb je totiž minimální a Fossett se musí soustředit na let. Na nepohodlí si ale podle organizátorů nestěžuje.

Veřejnost může jeho putování sledovat na speciální internetové adrese Virgin Atlantic Global Flyer.

Reklama

Související témata:

Související články

Fossett připravuje rekordní let

Americký milionář Steve Fossett se na Novém Zélandu připravuje na další rekord. Chtěl by ve větroni letět výše než kdokoli před ním. Na upraveném větroni...

Výběr článků

Načítám