Hlavní obsah

Fidel Castro se o svých devadesátinách ukázal na veřejnosti

Havana

Kubánský komunistický vůdce Fidel Castro se u příležitosti svých 90. narozenin objevil v sobotu večer na veřejnosti. Spolu s bratrem Raúlem a venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem se objevil na slavnostním galavečeru v divadle Karla Marxe v Havaně. Přítomni byli také nejvyšší kubánští vojenští velitelé a politici. Přímý přenos z oslav odvysílala kubánská televize.

Foto: Handout, Reuters

Fidel Castro (uprostřed) se svým bratrem Raúlem (vlevo) a spojencem Kuby venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem (vpravo)

Článek

Castro oblečen v bílé teplákové bundě a zelené košili pomalu došel na své místo a posadil se vedle svého bratra Raúla, který od něj převzal v roce 2008 moc a zahájil tržní reformy. Fidel žádný projev nepřednesl.

Za přání k narozeninám poděkoval Kubáncům prostřednictvím dopisu, který otiskla státní média. V listu rovněž zavzpomínal na své dětství na rodinné plantáži v Biránu v provincii Holguín, zvlášť pak na svého otce, který zemřel ještě před revolucí.

Foto: Handout, Reuters

Fidel Castro (vlevo) a venezuelský prezident Nicolás Maduro

„Docela tehdy trpěl. Ze tří synů dva nebyli doma přítomni, protože plnili revolucionářské povinnosti,” napsal Fidel. Už tehdy jsem ale věděl, že mě Raúl nahradí, kdyby se mi něco stalo, především kdyby se Spojeným státům podařilo mě zabít, uvedl dále Fidel v dopise, v němž pak pokračuje kritikou amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Handout, Reuters

Fidel Castro (uprostřed), Raúl Castro (vlevo) a venezuelský prezident Nicolás Maduro

Blahopřání dostal Fidel Castro od spojenců Kuby z celého světa. Telefonoval mu ruský prezident Vladimir Putin. Nikaragujský prezident Daniel Ortega nazval Fidela svým starším bratrem. Bolivijský prezident Evo Morales na Twitteru k blahopřání dodal, že "kubánská revoluce byla matkou revolucí v Latinské Americe".

Foto: Handout, Reuters

Fidel Castro (uprostřed) a venezuelský prezident Nicolás Maduro (vpravo)

Castro, o jehož zdravotním stavu se na ostrově často spekuluje, nebyl na veřejnosti k vidění od dubna letošního roku. Tehdy zavítal do školy pojmenované po jedné ze svých kolegyň - revolucionářek.

Reklama

Výběr článků

Načítám