Hlavní obsah

Exploze nigerijského ropovodu si vyžádala 200 obětí

ČTK, Novinky, Tulsa World

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAGOS

Ropovod explodoval v pátek na Hadím ostrově u nigerijského hlavního města Lagosu. Podle zpráv místní televizní stanice, která o tragédii informovala, panují obavy, že si výbuch vyžádal dvě stě obětí. Informace však zatím nikdo nepotvrdil z dalších zdrojů.

Článek

Podle kabelové televize k explozi došlo, když se vesničané u města Ilado shromáždili okolo poškozeného ropovodu. Pokoušeli se nabírat ropu, která unikala z prasklého potrubí.

Na místě nehody byli hasiči i zdravotníci. "Byl tam velký oheň a řada lidí umřela," uvedl mluvčí Červeného kříže Okon Umoh bez toho, aby jejich počet upřesnil. Sanitky již z místa neštěstí odjely.

Obyvatelé Nigérie, která je největším africkým producentem ropy a osmým na světě, trpí naprostým nedostatkem pohonných hmot. Proto jsou v zemi časté krádeže, při nichž zloději navrtávají ropovody a odčerpávají z nich surovou ropu i zpracovanou naftu.

Jsou však velmi neopatrní. Důsledkem jsou výbuchy, při nichž umírají stovky lidí. Při největším neštěstí v říjnu 1998 v Jesse v jižní Nigérii při výbuchu navrtaného ropovodu přišlo o život přes tisíc vesničanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám