Hlavní obsah

Evropu ovládlo aprílové počasí, Španělé hlásí letní teploty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaotické počasí ovládlo o víkendu Evropu: zatímco na severu či ve střední části kontinentu sněžilo či foukal silný vítr, jinde zažívali jarní teploty. Ve Španělsku dokonce v neděli očekávají už teploty spíše letní – na jihu má být přes 30 stupňů a meteorologové očekávají březnový rekord.

Foto: Jon Nazca, Reuters

V jihošpanělské Málaze se lidé v sobotu opalovali na pláži

Článek

Chladné počasí vládne například v Německu, kde v sobotu řada míst hlásila sněžení a silný vítr. Už v neděli ale mají teploty stoupat až ke 13 stupňům na jihozápadě či k deseti na severovýchodě. V noci na pondělí se čeká znovu silný vítr a v pondělí mají teploty podle meteorologů opět stoupat, přičemž na jihozápadě SRN by se mohly přiblížit až ke 20 stupňům.

Silný vítr zasáhl v sobotu i Slovensko. V Bratislavě byl vichr tak velký, že způsobil zranění několika lidem. Starší žena kvůli němu upadla a zlomila si nohu.

Vídeň zavřela Zoo

Vichr se v noci na sobotu přehnal i nad Rakouskem. Ve Vídni úřady preventivně uzavřely zoologickou zahradu a zámecký park Schönbrunn.

Naproti tomu Španělé se v neděli dočkají vysokých teplot. V Alicante, Valencii nebo v Murcii to může být až 33 stupňů, na Mallorce kolem 22 stupňů. V Barceloně naměřili meteorologové v sobotu 25 stupňů, ačkoli před necelými dvěma týdny město přikryla vydatná sněhová nadílka.

„Tyto teploty jsou spíše květnové a ve Středomoří dokonce červnové až letní,“ potvrdil španělskému rozhlasu Antena 3 mluvčí meteorologického ústavu AEMET Rubén del Campo. Podle něj jsou tento víkend teploty v průměru o pět až deset stupňů vyšší než obvykle.

Mallorku zasypal sníh

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám