Hlavní obsah

Zemřel patriarcha bulharské pravoslavné církve Neofit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 78 let zemřel v nemocnici v Sofii první zvolený patriarcha bulharské pravoslavné církve Neofit. K ortodoxní církvi se hlásí asi 85 procent obyvatel země.

Foto: Profimedia.cz

Patriatrcha Neofit v katedrále Alexandra Něvského v Sofii, duben 2023

Článek

O jeho úmrtí informoval svatý synod bulharské pravoslavné církve. Neofit byl v nemocnici čtyři měsíce kvůli onemocnění plic.

Svatý synod tvořený 15 nejvýše postavenými duchovními vybere prozatímního patriarchu do doby, než širší církevní rada rozhodne o tom, kdo se stane Neofitovým nástupcem. To by se mělo stát během následujících čtyř měsíců.

K ortodoxní církvi se hlásí více než čtyři pětiny obyvatel Bulharska. Patriarcha Neofit, občanským jménem Simeon Nikolov Dimitrov, církev vedl od února 2013.

Před necelými pěti lety v Sofii přijal papeže Františka, jehož cesta do Bulharska a Severní Makedonie byla tehdy chápána jako znak oteplování v chladných vztazích mezi ortodoxními církvemi a Vatikánem.

Papež František v Bulharsku vyzval ke vstřícnosti vůči migrantům

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám