Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Ungaro, oblékal i Kennedyovou

• Aktualizováno

V Paříži zemřel ve věku 86 let francouzský módní návrhář italského původu Emanuel Ungaro. V neděli o tom informovala agentura AFP s odvoláním na rodinu. Módní dům, který nesl jeho jméno, Ungaro založil v roce 1965.

Foto: Profimedia.cz

Emanuel Ungaro zamlada

Článek

Podle AFP zemřel Ungaro v sobotu a se zdravotními potížemi se potýkal dva roky.

Narodil se v Aix-en-Provence. Jeho italský otec Cosimo byl krejčí a u něj se Ungaro naučil řemeslu. Později se vydal do Španělska a učil se u návrháře Cristóbala Balenciagy.

Ze syna imigrantů návrhářem hvězd. Ralph Lauren slaví 80 let

Styl

V roce 1964 od něj odešel a následující rok v Paříži založil vlastní firmu. Až do konce osmdesátých let spolupracoval s textilní designerkou Soniou Knappovou.

V roce 1967 začal používat název Ungaro Parallèle, od roku 1973 prodává také pánskou módu pod názvem Ungaro Uomo. V průběhu 70. let expandoval do Japonska a Spojených států. V

V roce 1996 ve firmě získala 75procentní podíl italská skupina Ferragamo. Teprve od roku 2004 s firmou neměl nic společného, v oblasti módního návrhářství však byl činný i nadále.

Oblékaly se u něj mezi jinými manželka někdejšího amerického prezidenta Jackie Kennedyová či herečka Catherine Deneuveová. Jeho přítelkyně, herečka Anouk Aiméeová, mu pomohla zavést novou značku parfému Diva. Přehlídky jeho modelů v 80. letech se podobaly velkým představením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám