Hlavní obsah

Zemětřesení o síle 5,7 stupně zasáhlo Rumunsko

Aktualizováno

Zemětřesení na západě Rumunska mělo v úterý sílu až 5,7 stupně Richterovy škály. Zemětřesení nad pět stupňů je považováno za velmi silné.

Foto: Kemal Aslan, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropské středisko EMSC podle agentury Reuters uvedlo, že v úterý před 15. hodinou SEČ ukázala magnituda 5,7 stupně v hloubce 40 kilometrů pod zemí mezi městy Drobeta-Turnu Severin, které leží na hranicích se Srbskem, a Targu Jiu, centrálním městem oblasti s 83 tisíci obyvatel.

Epicentrum zemětřesení bylo v župě Gorj na jihozápadě Rumunska. Na místě jsou hlášeny jen menší škody. Na sociálních sítích se rozšířily záběry ukazující, jak zboží padá z regálů.

Otřesy pocítili i obyvatelé bulharského hlavního města Sofie či srbské metropole Bělehradu, informovaly zahraniční agentury.

V epicentru ale vznikly jen malé škody. Podle expertů nemá úterní zemětřesení souvislost s otřesy, které v Turecku a Sýrii zabily přes 37 tisíc lidí.

Už v pondělí bylo na západě Rumunska naměřeno zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály, a sice 13 kilometrů jihozápadně od Targu Jiu.

Rumunsko se podle agentury AFP nachází v oblasti, která je kvůli přítomnosti vícero zlomů seismicky aktivní. Poslední velké zemětřesení zemi postihlo v roce 1977, kdy otřes o síle 7,2 stupně zabil v Bukurešti a okolí bezmála 1600 lidí.

Erdogan se před čtyřmi lety chlubil amnestiemi pro domy, které se nyní zřítily

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám