Hlavní obsah

NATO ohlásilo pozastavení smlouvy o konvenčních silách v Evropě. Reaguje na krok Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členské státy NATO oznámily pozastavení platnosti smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), kterou už dříve přestalo plnit Rusko. Smlouva je považována za klíčový prvek bezpečnostního uspořádání dojednaného po konci studené války.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Tanky T-72M4CZ, archivní foto

Článek

Severoatlantická aliance tak reaguje na kroky Ruska, které se již roky smlouvou neřídilo a v noci na úterý od ní definitivně odstoupilo. NATO v prohlášení postup Moskvy odsoudilo.

„V důsledku toho spojenecké státy, které jsou stranami, hodlají pozastavit fungování úmluvy CFE na tak dlouho, jak bude třeba… Je to rozhodnutí, které má plnou podporu všech spojenců NATO,“ uvádí komuniké.

Smlouva z roku 1990, vyjednaná a uzavřená na konci studené války a podepsaná rok po pádu Berlínské zdi, určuje limity pro rozmístění ozbrojených sil v zájmu udržení vojenské rovnováhy mezi NATO a tehdejšími zeměmi Varšavské smlouvy.

Kreml vykročil k odstoupení od historické smlouvy o odzbrojení v Evropě

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám