Hlavní obsah

Zeman upoutal v zahraničí pozornost výrokem, že integrovat muslimy je prakticky nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendový výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že integrovat muslimy do západoevropské společnosti je „prakticky nemožné“, zaujal v zahraničí. Zprávu vydanou agenturou AFP převzala řada zahraničních médií, především britské deníky a jejich webové verze. Neunikla však ani izraelským a ruským sdělovacím prostředkům, tureckému listu nebo marockému serveru.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že muslimská kultura je příliš odlišná na to, aby se muslimové mohli do společnosti začlenit. „Zkušenost ze západoevropských zemí, kde jsou ghetta, kde jsou vyloučené lokality a tak dále, ukazuje, že integrace muslimské komunity prakticky není možná,“ uvedl prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nebyla to jediná Zemanova poznámka, která zaujala zahraniční média. AFP citovala také poznámku o tom, že by si muslimové měli ponechat svoji „zajímavou kulturu ve své zemi, ale ať ji nepřenášejí sem. Pak v důsledku toho jsou incidenty jako v Kolíně nad Rýnem“.

U jiných kultur však Zeman možnost integrace připustil. „Samozřejmě že integrace je možná u kultur, které jsou si podobné, a ta podobnost může být velice rozmanitá. Vietnamská komunita, jak dobře víte, se u nás skvěle integrovala, ale vcelku se integrovali i Ukrajinci, kterých je u nás 110 tisíc,“ poznamenal Zeman.

V některých zemích zaujal

Zpráva francouzské agentury zaujala převážně britská média od bulvárních deníků The Daily Mail a The Sun až po seriózní The Independent a The Guardian, který v mutaci vychází i v USA. Zprávu však převzaly také ruská agentura RT, turecký list Hürriyet, izraelská rozhlasová stanice Aruc Ševa či marocký server Morroco World News.

AFP kromě jiného uvedla, že 71letá hlava České republiky je známá svou protiimigrantskou rétorikou, a zopakovala jeho dřívější prohlášení o tom, že uprchlická vlna je organizovanou invazí, kterou řídí Muslimské bratrstvo. Server International Business Times v té souvislosti připomněl, že Zeman 17. listopadu veřejně vystoupil po boku zástupců Bloku proti islámu.

Zeman v rozhovoru mimo jiné hovořil i o potřebě spojit se v Sýrii vojensky s Bašárem Asadem a prorokoval, že „nejpozději na jaře nás zasáhne migrační vlna“, také proto, že Rakousko zpřísnilo azylové předpisy.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám