Hlavní obsah

Zeman s Dzurindou si zavzpomínali na doby, kdy byli oba premiéry

Právo, Ivan Vilček, Jiří Ovčáček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Druhý den návštěvy Slovenska zahájil český prezident Miloš Zeman setkáním s bývalým slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou v bratislavském hotelu Bôrik. Po něm se setkal také s bývalým slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem a bývalým předsedou Strany demokratické levice Petrem Weissem, který by se podle dostupných informací měl stát novým slovenským velvyslancem v Praze.

Miloš Zeman položil věnec k soše Milana Rastislava ŠtefánikaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Dzurinda uvedl, že se Zemanem zavzpomínali na období, kdy oba zastávali funkce premiérů svých zemí. „Vzpomínali jsme také na naše setkání na mé chalupě a na Vysočině,“ uvedl Dzurinda po setkání. Slovenský expremiér Dzurinda přiznal, že při volbě českého prezidenta držel palce Zemanovi. „Fandil jsem mu. Česká republika má skvělého prezidenta,“ dodal.

Expremiér připustil, že jsou se Zemanem trochu protiklady, které se však obvykle přitahují. Dzurinda běhá maraton a Zeman je vášnivým kuřákem. „Oba se snažíme hrát čistě, nefaulovat a respektovat se. Miloš Zeman je v dobrém vztahu například i s Václavem Klausem. Pan prezident mi řekl, že rozhovor s Klausem je pro něj inspirativní a není špatné si nastavit zrcadlo i vyslechnout druhou stranu a opačný pohled,“ uvedl.

Foto: SDKU-DS

Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda s manželkami

Dzurinda vyjádřil překvapení, že Zeman zhubl od té doby, co se neviděli. „Vypadá neuvěřitelně dobře. Dokáže si sám nastavit zrcadlo, když je potřeba i vysmát se sám sobě. Není moc politiků, s nimiž jsem se dokázal tolik nasmát, jako s Milošem Zemanem“ dodal.

Podle Dzurindy Zeman z politiky nikdy neodešel. „To, že se často zdržoval na Vysočině, neznamená, že se o politiku nezajímal a nesetkával se s politiky,“ řekl bývalý slovenský premiér.

Zeman položil věnec ke Štefánikovu památníku

Odpoledne Zeman položil věnec k památníku Milana Rastislava Štefánika na nábřeží Dunaje.

„Řekli mi, že jsem první český prezident, který byl u této sochy. Doufám, že založíme novou tradici,“ řekl krajanům žijícím na Slovensku, kteří ho přišli pozdravit. Slíbil, že na ně nebude zapomínat. „Jako premiér jsem navštívil krajany v Rumunsku, v Chorvatsku i v dalších zemích. Je lepší udělat pro krajany něco konkrétní, než pronášet pouze teplé fráze,“ uvedl Zeman.

Prezidenta následně přijal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a předseda slovenského parlamentu Pavol Paška.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman si od ČSSD vypůjčil slovo parazitovat

Prezident Miloš Zeman si ve čtvrtek v Bratislavě symbolicky vypůjčil výraz „parazitovat“. Odkázal tak na slova stínového ministra financí za sociální...

Výběr článků

Načítám