Hlavní obsah

Zeman je jako feudál a jeho vláda není apolitická, komentují v zahraničí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman má ve Strakově akademii čtyři měsíce od svého nástupu do funkce vládu složenou ze svých spojenců, hodnotí dění v české politice tisk za hranicemi. Německý list Frankfurter Rundschau hlavu státu rovnou onálepkoval jako feudálního vládce. Ačkoliv kabinet premiéra Jiřího Rusnoka nemusí získat podporu Sněmovny, mohl by vládnout až do voleb v příštím roce. Musí se vyrovnat hlavně s přetrvávající recesí české ekonomiky, upozorňují komentáře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Český feudalismus,“ hlásí titulek Frankfurter Rundschau. Zeman se podle deníku „vysmál demokratickému duchu“ ústavy, i když ji neporušil.

„Prezident Zeman jmenoval přechodnou vládu svých spojenců,“ přitakává titulek na webu The Wall Street Journal (WSJ). Článek pak upozorňuje na to, že i když se vláda potýká s tuhou opozicí ve Sněmovně a hrozí, že jí poslanci nevysloví důvěru, mohla by vládnout až do řádných voleb příští rok v květnu. Pokud ovšem zákonodárci nerozpustí Sněmovnu sami, upozornil WSJ.

Hlavním úkolem pro Rusnokův kabinet bude vypořádat se s ekonomickou recesí a nastartovat růst, shodují se zahraniční média. Agentura Bloomberg si v té souvislosti vypůjčila výrok nového ministra financí Jana Fischera, jenž připomněl, že Česko je v recesi už několik čtvrtletí.

Nevolená, ale politická

„Patnáctičlenný kabinet je možná nevolený, ale má daleko k tomu být apolitický,“ komentoval vznik nové vlády komentátor BBC Rob Cameron. Připomněl, že několik ministrů sloužilo v předchozích vládách a někteří mají blízko k Zemanově straně SPOZ, kterou založil po svém rozchodu se sociální demokracií.

Víceméně hned po nástupu do funkce v březnu začal Miloš Zeman zkoušet, jak daleko může rozšiřovat prezidentskou moc, uvedl The Economist a připomněl spory kolem jmenování velvyslanců a Martina Putny profesorem. Ale mnohem vážnější než jeho počáteční pózy je způsob, jakým Zeman využívá nynější vládní krize, stojí v blogu. Ten zmiňuje, že Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus také místy posunovali hranice svého mandátu, ale vždy vybrali premiéra podporovaného parlamentní většinou. Ale Zeman byl zvolen poprvé v přímé volbě a tak má pocit, že má silnější mandát, napsal blog The Economist.

„Kabinet možná nebude mít podporu parlamentní většiny, i tak ale může přijímat důležitá rozhodnutí, například komu přidělit multimiliardovou zakázku na rozšíření jaderné elektrárny Temelín,“ podotkl zpravodaj.

Zemanova rozhodnutí obejít deklarovanou parlamentní většinu a delegovat vlastní vládu si všímají i další. Irský Independent například v titulku označil Rusnokův kabinet za kontroverzní, rakouská agentura Die Presse zase uvedla, že „Zeman ignoruje parlament“, kvůli čemuž dosavadní vládnoucí koalice „přemýšlí o odplatě“.

Agentura poznamenala, že noví ministři si pro jmenovací dekrety na Pražský hrad ve středu přijeli v autobuse, a nikoliv zvlášť v limuzínách, jelikož by kabinet teď „měl demonstrovat jednotu“.

Německý list Süddeutsche Zeitung připomněl, že sociální demokraté si přejí co nejrychlejší vypsání předčasných voleb a usilují proto o rozpuštění Sněmovny. Jsou ale v postoji k Rusnokově vládě nejednotní.

„Zeman, jehož vlastní strana je přímým konkurentem sociálních demokratů, je pochopitelně potěšen,“ glosovala dál rakouská Die Presse.

Rakouský list Kurier také připomněl, že Česká republika má po kabinetu Josefa Tošovského a Jana Fischera již třetí úřednickou vládu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám