Hlavní obsah

Zelenskyj: Situace na polsko-ukrajinském pomezí je za hranicí morálky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil blokády na polsko-ukrajinské hranici za neúnosné. Podle něj už je situace „dávno za hranicemi ekonomiky a morálky“, citoval prezidenta list Ukrajinska pravda.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (archivní foto)

Článek

„Je nevysvětlitelné, jak lze těžkosti krvácející země využívat k vnitropolitickému boji,“ uvedl Zelenskyj.

Podle ukrajinské pohraniční stráže blokáda v neděli pokračovala na všech šesti přechodech a na polské straně čekalo na průjezd na ukrajinské území asi 2400 nákladních vozů.

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Evropa

Opakované protesty farmářů paralyzují provoz na hranicích mezi Polskem a Ukrajinou již od podzimu loňského roku. Polští zemědělci průběžně blokují silnice, dálnice i přechody samotné ve snaze omezit příliv ukrajinské zemědělské produkce. Dalším důvodem jejich akcí je ovšem také unijní zemědělská politika.

„Blokáda hranice s Ukrajinou se změnila v pohodlnou páku nátlaku na úřady, a to i v otázkách, které s Ukrajinou nesouvisejí,“ poznamenal k tomu ukrajinský list Jevropejska pravda v reportáži z hranic.

Tusk se odmítl setkat se Zelenským na hranici

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám