Hlavní obsah

Zelenskyj propustil svého nejbližšího poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil svého prvního asistenta Serhije Šefira, uvedla v sobotu prezidentská kancelář. Šefir patřil k Zelenského nejbližším spolupracovníkům, znají se už z dob, kdy oba pracovali ve filmovém průmyslu. Společně se Šefirem pak Zelenskyj propustil ještě několik dalších poradců.

Foto: Profimedia.cz

Serhij Šefir (vpravo) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (duben 2019)

Článek

Informaci o propuštění poradců oznámila v sobotu zveřejněním prezidentských dekretů Zelenského kancelář, aniž by uvedla bližší důvody, které k uvolnění ze státních služeb vedly.

Deník Ukrajinska Pravda připomíná, že Šefir je Zelenského starý přítel a obchodní partner. Ještě se Šefirovým bratrem Borisem založili produkční studio Kvartal 95, které stojí i za komediálním seriálem Sluha národa, jenž po začátku války získal celosvětovou slávu.

Před vypuknutím ruské invaze měl Šefir na starosti kontakt s velkými hráči ukrajinského byznysu. Novináři často referovali o jeho návštěvách oligarchů, stejně tak jako o jeho vlivu ve státní energetické společnosti Energoatom.

V září 2021 Šefir přežil pokus o atentát na okraji Kyjeva. Kdosi po jeho vozu začal pálit, auto zasáhlo celkem 18 střel. Šefir z incidentu vyvázl bez škrábnutí, zraněn byl však jeho řidič.

V květnu čekáme novou ruskou ofenzivu. Potřebujeme pomoc hned teď, varoval Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám