Hlavní obsah

Zelenskyj je poprvé od vypuknutí války v Moldavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel ve čtvrtek ráno na summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), který se koná v Moldavsku. Na červeném koberci ho přivítala moldavská prezidentka Maia Sanduová. Jde o první návštěvu Zelenského v sousední zemi od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj na internetu uvedl, že jej ve čtvrtek v Moldavsku čeká také řada dvoustranných jednání.

V Moldavsku se ve čtvrtek sejdou lídři asi padesátky evropských zemí a zástupci Evropské unie na druhém summitu Evropského politického společenství (EPC). Jeho cílem je posílit spolupráci a stabilitu v Evropě.

Moldavsko, které sousedí s válkou zmítanou Ukrajinou, převzalo v organizaci summitu štafetu po Praze, kam se loni v říjnu na první zasedání nového neformálního evropského bloku sjeli zástupci 44 zemí a unijních institucí.

Čtvrteční konference se zúčastní mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo český premiér Petr Fiala.

Důležitým tématem summitu bude zajištění míru a posílení stability v Evropě v kontextu ruské války proti Ukrajině.

Zelenskyj i Putin pojedou za Erdoganem. Minou se o den

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám