Hlavní obsah

Ze skladu ropy u Kyjeva se ozývají exploze, experti radí nechat ho vyhořet

– Kyjev • Aktualizováno

Ropné zásobníky v rafinerii Vasylkiv u Kyjeva stále hoří. Ráno se z místa havárie ozvaly další výbuchy. Hasiči už mají oheň pod kontrolou a ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že odborníci doporučují nechat ropu vyhořet, i když zplodiny jsou podle ochránců přírody toxické.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ze skladu ropy u Kyjeva se ozývají explozeVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru 112 Ukrajina byl první výbuch zaznamenán v 5:30 (4:30 SELČ).

Plocha zasažená ohněm se ale zmenšuje, zatímco v úterý večer hořelo dvanáct zásobníků, ve středu dopoledne už jen šest. Čtyři ze sedmnácti zásobníků jsou zcela zničené.

„Specialisté trvají na bezpečné variantě - lokalizovat požár a nechat vyhořet. Nechci platit životy hasičů za rychlost uhašení,“ uvedl ministr Avakov na Twitteru. Ráno oznámil, že ve Vasylkivu vyhořely už čtyři zásobníky a daří se zabránit dalšímu šíření ohně.

Foto: Reuters TV, Reuters

Letecký záběr na hořící sklad ropy ve Vasylkivu

Toxický kouř

S plánem nechat ropu vyhořet nesouhlasí ochránci životního prostředí. Množství škodlivin, které vznikají při hoření, překročil normy i v nedalekém Kyjevě.

„Podle měření z 9. června 2015 množství oxidů síry ve vzduchu na kontrolních bodech převyšují povolené koncentrace 2,5krát až 6,7krát,“ uvedl podle Ukrajinské pravdy tajemník příslušného úřadu kyjevského magistrátu Mihyajlo Paduckij a dodal: „Za panujícího počasí se přízemní vrstva znečištění kumuluje. Úroveň znečištění oxidy síry vytváří nepřijatelnou situaci se stupněm nebezpečí od mírně nebezpečného až po nebezpečný.“

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Hustý dým stoupající z hořícího skladu ropy

O úrovni dalších nebezpečných látek, jako jsou  formaldehydy, se nezmínil.

„S cílem předejít zhoršení situace v Kyjevě jsem se rozhodl přijmout následující opatření - neumožnit spalování odpadů a také vařit venku a místech, které k tomu nejsou určena,“ řekl jeho starosta Vitalij Kličko. Nařídil také omezit provoz nákladních automobilů ve městě a každodenně kropit ulice i chodníky, pozemky před domy a zelené zóny.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Hustý kouř nad zásobníkem ropy u Kyjeva

„Také se obracím na lidi s chronickými onemocněními horních cest dýchacích, kardiovaskulárními nemocemi, nemocemi plic, kůže a alergickými reakcemi, aby omezili pohyb na čerstvém vzduchu,“ sdělil Kličko.

Rozsáhlý požár

Požár ve skladu BRSM Nafta hoří už déle než jeden den a podle velitele hasičů jde o nejrozsáhlejší požár od šedesátých let. Hoří na dvacet zásobníků.

Zatím si požár podle oficiálních údajů vyžádal životy čtyř lidí, zahynul jeden zaměstnanec a tři požárníci. Dva lidé jsou nezvěstní.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Vrtulník přelétává nad hořícím skladem ropy u Vasylkiva.

Hospitalizováno bylo 14 osob. Deset z nich má popáleniny na ploše od 10 do 96 procent těla.

Policie nepotvrdila, že by šlo o teroristický útok. Požár zřejmě způsobili zloději nafty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám