Hlavní obsah

Na Ukrajině hoří zásobníky ropy, požár se nedaří zvládnout

Kyjev
Aktualizováno

Rozsáhlý požár zasáhl v pondělí ropné zásobníky v rafinérii BRSM-Nafta na Ukrajině. Ze zařízení u obce Vasylkiv zhruba 20 kilometrů jihozápadně od hlavního města Kyjeva se ozývalo množství výbuchů. Zahynul nejméně jeden člověk. Požár zřejmě zavinili zloději.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při hašení požáru zásobníků ropy u Kyjeva zahynulo několik hasičůVideo: Reuters

 
Článek

Oheň se rozšířil na osm nádrží a několik menších zásobníků, uvedlo ministerstvo pro nouzové situace. Celkem je zasaženo 17 zásobníků, přičemž jen jeden se podařilo uhasit. Větší nádrže měly každá kapacitu 900 krychlových metrů.

Z dvoukilometrového okruhu bylo evakuováno obyvatelstvo, Vyklizeny byly sousední obce Krjačky a Kobci. V případě potřeby se evakuace rozšíří na okruh deseti kilometrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Požár ropných zásobníků u Kyjeva

Ohnivý živel řádí

Oheň se nedaří uhasit, hasiči doplnění o povolané příslušníky Národní gardy se museli z místa stáhnout kvůli velkému žáru a nebezpečí dalších explozí. Deset vozidel hasičů oheň zničil. K plamenům se hasiči mohou přiblížit jen na půl kilometru, proto bylo nasazeno letectvo.

„Všechny zásobníky byly zničeny. Vedle, sto metrů odtud, je ještě další skladiště. Hlavní je teď zabránit, aby se požár dostal i tam,” prohlásil šéf záchranářů Valerij Borisov.

"Nedaleko požáru je dalších deset zásobníků, každý má kapacitu 5000 tun paliva. Vybuchnout mohou kdykoli," citovala agentura UNN velitele hasičů. Některé z nich jsou plynové.

Od rafinérie také chytil blízký les.

Foto: Profimedia.cz

Požár ropných zásobníků u Kyjeva

Ohrožená munice

Kyjevská televize oznámila, že ministerstvo obrany spěšně evakuuje muniční sklady na vojenském letišti ve Vasylkivě, které leží nedaleko rafinerie. Vojáci na hranici letiště odstranili porost a vykopali příkopy. Posádka na letišti byla uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti. Zbrojní sklady jsou jen 50 metrů od hranic petrochemického areálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s rozsáhlým požárem zásobníků ropyVideo: Reuters

Požár podobného rozsahu na Ukrajině nepamatují od 60. let, uvedl velitel hasičů.

Svědci popisují, že jen za první půlhodinu z místa zaznělo pět desítek výbuchů.

Znečištěné ovzduší 

Exploze podle ekologických expertů vyvrhly do ovzduší velké množství formaldehydu a sazí. Kyselé deště mohou po měsíci dojít až do Berlína, uvedla agentura Unian. Podle šéfa Kyjevského ekologického střediska Volodymyra Borejka bude v Kyjevě ovzduší znečištěno několik dní, lidé by měli sedět doma a neotvírat okna.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ministr vnitra Arsen Avakov nejprve uvedl, že zahynulo několik hasičů. Později upřesnil, že oběti jsou čtyři. Úřady následně upřesnily, že zahynul jeden hasič a tři další jsou nezvěstní. Sedm dalších hasičů bylo s popáleninami převezeno do nemocnice.

Podle místní televize 1+1 je ale zraněných mnohem víc. V zařízení byly údajně v době prvních výbuchů desítky lidí a záchranky sotva stačily odvážet zraněné. Borisov v úterý v poledne oznámil, že zraněných je 14.

Foto: Profimedia.cz

Požár ropných zásobníků u Kyjeva

Foto: Profimedia.cz

Požár ropných zásobníků u Kyjeva

Lajdáctví

Při budování areálu rafinerie byly podle šéfa kyjevských záchranářů Valerije Boryse porušovány bezpečnostní normy: "Rezervoáry stavěli těsně vedle sebe, aniž respektovali bezpečnostní vzdálenost. Kdyby se dodržovaly předpisy, taková situace by nevznikla."

Ze zpráv ukrajinských médií vyplývá, že úřady nemají přesné záznamy o tom, kolik ropy a ropných produktů je ve Vasylkivě uloženo. Podle odhadů jich tam může být 14 000 tun. Předseda bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov novinářům řekl, že provoz byl předmětem policejního vyšetřování.

Dodal, že ti, kteří umožnili postavit ropné zásobníky na pozemku vojenské základny, by měli sedět. Podle něj se to stalo za vlády předchozího proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle prvotních informací způsobili požár zloději, kteří se v pondělí večer pokoušeli odčerpat palivo a neopatrně zacházeli s ohněm. Požár se pak rychle šířil od jednoho zásobníku k dalším. Server Ukrajinska pravda napsal, že úřady také prošetří podezření na porušení bezpečnostních pravidel.

Možnou příčinou je podle expertů i závada na technickém zařízení nebo útok žháře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám