Hlavní obsah

Zběsilou jízdu multimilionáře Passera bude vyšetřovat německá prokuratura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé státní zastupitelství začne vyšetřovat českého multimilionáře Radima Passera, píše server týdeníku Focus. Důvodem je jeho jízda po dálnici A2, když v běžném dopravním provozu testoval svůj luxusní sportovní vůz Bugatti Chiron a dosáhl rychlosti 417 km/h. Videozáznam z tohoto testu zveřejnil na YouTube.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Německá policie zahájila vyšetřování podnikatele Radima Passera. Podezřívá ho z nelegálního silničního závodu.

Článek

Státní zastupitelství viní Passera z uspořádání nelegálního pouličního závodu za účelem dosažení co nejvyšší rychlosti. Advokát Arndt Kempgens, který se zaměřuje na dopravní právo, očekává dvojí trest, a to odebrání řidičského průkazu na zhruba rok a finanční sankci. Agentura DPA napsala, že multimilionáři hrozí i dva roky vězení.

Radim Passer testoval svůj sporťák na německé dálnici a dosáhl rychlosti 417 km/h.

Státní zastupitelství zahájí vyšetřování, když dostane všechny podklady. To by se mohlo stát tento týden, sdělilo tiskové oddělení úřadu. Případ nejdříve vyšetřovala policie a výsledky svého vyšetřování nyní předala státnímu zastupitelství.

Českého miliardáře Passera kvůli jízdě přes 417 km/h vyšetřuje německá policie

Evropa

I když na dálnici mezi Berlínem a Magdeburgem, kde Passer svůj vůz testoval, není rychlost omezena, je podle advokáta Kempgense „hrubě nezákonné a bezohledné takto závodit“. „Na videu jsou zachyceni další řidiči, kteří jedou po dálnici a neočekávají vůz, jenž se bude řítit takovou rychlostí a bude je ohrožovat,“ řekl.

Divokou jízdu odsoudilo i spolkové ministerstvo dopravy. „Jakékoli chování na silnici, které vede nebo může vést k ohrožení účastníků silničního provozu, odmítáme. Všichni účastníci silničního provozu musí dodržovat pravidla silničního provozu,“ uvedla mluvčí dopravy.

Passerův průlet Německem v Bugatti zkritizovalo tamní ministerstvo

Evropa

Ministerstvo dodalo, že zákon také vyžaduje, aby řidiči „jeli pouze rychlostí odpovídající řízení vozidla za všech okolností“. O tom, že by tomuto předpisu odpovídala rychlost 417 km/h, lze přinejmenším silně pochybovat.

Passer ve videu zveřejněném začátkem ledna předvádí své nové Bugatti Chiron, které testuje na dálnici A2 mezi Berlínem a Magdeburgem. Na dálnici vjíždí osmapadesátiletý podnikatel z odpočívadla přímo do levého pruhu a luxusní vůz, který stojí kolem tří milionů eur (74 milionů korun), zrychluje. Po necelých dvou minutách dosáhl 400 km/h, konečná nejvyšší dosažená rychlost byla podle videa 417 km/h. Ve videu zobrazuje nejen tachometr, ale i GPS.

Reklama

Výběr článků

Načítám