Hlavní obsah

Zatykač na Assangeho platí, zakladatel WikiLeaks musí zůstat na ambasádě

Stockholm/Londýn

Švédský soud potvrdil platnost evropského zatykače na australského whistleblowera Juliana Assangeho. Úřady skandinávské země chtějí zakladatele WikiLeaks vyslechnout kvůli podezření ze znásilnění, kterého se měl dopustit v roce 2010. Assange obvinění odmítá s tím, že jsou vykonstruovaná za účelem jeho vydání do USA.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Článek

„Okresní soud dospěl k závěru, že stále existuje odůvodněné podezření, že se Julian Assange dopustil znásilnění a několika méně závažných přečinů, a že riziko, že by uprchl nebo se jinak vyhnul stíhání či trestu, stále existuje,“ cituje agentura Reuters z rozsudku švédského soudu.

Australský hacker prostřednictvím organizace WikiLeaks zveřejnil stovky tisíc tajných dokumentů americké administrativy a od června roku 2012 se ukrývá na londýnském velvyslanectví Ekvádoru. [celá zpráva]

V USA mu hrozí trest smrti

Čtyřiačtyřicetiletého Australana ve Švédsku v roce 2010 obvinily ze sexuálních deliktů dvě ženy, které dříve pracovaly pro WikiLeaks. Na jednu měl vyvíjet sexuální nátlak, druhou měl znásilnit ve spánku. [celá zpráva]

Julian Assange ale tvrdí, že se ničeho takového nedopustil. Jde prý o trik, jak ho dostat do Spojených států, kde mu hrozí trest smrti.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Julian Assange

Komise pro lidská práva při Radě OSN v únoru uvedla, že Británie a Švédsko Assange zadržují svévolně a Australan by měl být osvobozen a odškodněn. Nebylo mu to však nic platné.

Reklama

Výběr článků

Načítám