Hlavní obsah

Zastala se obtěžovaných a sama se stala obětí. V Německu pohřbili mladou hrdinku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Stovky lidí v Německu se ve středu zúčastnily pohřbu studentky Tugce Albayrakové, kterou zabil útočník před restaurací McDonald's nedaleko Frankfurtu nad Mohanem poté, co před ním a jeho kumpány bránila dvě teenagerky. Na pohřebním obřadu ve wächtersbachské mešitě nechyběli ani hesenský premiér a velvyslanec Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb mladé učitelky, která bránila dvě dívky před útočníkemVideo: Reuters

 
Článek

Albayraková 15. listopadu v Offenbachu zaslechla z dámské toalety restaurace volání o pomoc. Skupina mužů tam obtěžovala dvě dívky a studentka učitelství jim přispěchala na pomoc.

Jeden z útočníků si následně na mladou ženu počkal na parkovišti. Bezpečnostní kamera zachytila, jak ji udeřil do hlavy, načež se studentka skácela k zemi a upadla do kómatu. Po dvou týdnech lékaři oznámili, že nastala mozková smrt. Rodiče ji pak v pátek, v den jejích 23. narozenin, dali odpojit od přístrojů.

Policie v souvislosti s napadením zadržela 18letého muže a uvalila na něj vazbu.

Němci volají po vyznamenání hrdinky

Případ šokoval celé Německo. Zemský premiér Volker Bouffier při pohřebním obřadu ve čtvrtek mluvil o „hrůzném“ útoku.

Foto: Ralph Orlowski , Reuters

Tugce Albayraková

Foto: ČTK/AP

Pohřbu se zúčastnily stovky lidí.

Po obřadu se smuteční procesí vypravilo do Bad Soden-Salmünsteru, rodné obce Albayrakové, jejíž obětavost ocenil i německý prezident Joachim Gauck, když v kondolenčním listě rodině napsal, že prokázala „příkladnou odvahu a morální pevnost“.

Více než sto tisíc lidí mezitím podepsalo petici volající po posmrtném udělení státního vyznamenání pro mladou ženu tureckého původu. Prezident Gauck potvrdil, že se návrhem zabývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám