Hlavní obsah

Západ Ukrajiny postihlo zemětřesení

Oblast Zakarpatí na západní Ukrajině v noci na pondělí postihlo zemětřesení o síle 3,3 stupně. Škody ve válkou zkoušené zemi nezpůsobilo, v budovách se však chvěly dveře a okenní tabulky. Informovalo o tom ukrajinské seizmologické centrum HCSK.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Epicentrum zemětřesení, které nastalo v pondělí po třetí hodině ranní, se nacházelo u obce Velyka Dobroň asi 19 kilometrů západně od Mukačeva, uvedlo seizmologické centrum. Podle něj intenzita otřesů nepředstavovala žádné nebezpečí pro obyvatelstvo.

„Zemětřesení v budovách cítilo mnoho lidí, na otevřeném prostranství méně. Lidé se budili, k panice ale nedocházelo. Otřesy byly podobné těm, které způsobuje plně naložené nákladní vozidlo,“ uvedli seizmologové.

Po sérii silných otřesů v Turecku, která začala 6. února na jihovýchodě země, se seizmologové a odborníci na geofyziku obávají možnosti nové vlny zemětřesení. Zemětřesení v Turecku by podle nich mohlo vyvolat posuny seizmického pásu, který zahrnuje i území Ukrajiny. Nebezpečí silného zemětřesení je vystavena zejména Oděská oblast na jihu země, uvedla agentura Unian.

Zemětřesení v Číně a Tádžikistánu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám