Hlavní obsah

Zaměstnancům zoo, která utratila žirafí mládě, prý hrozí smrtí

Zaměstnanci zoologické zahrady v Kodani, která minulý týden utratila zdravé žirafí mládě, dostávají výhrůžky smrtí. Stanici CNN to řekl mluvčí zoo, podle něhož tyto výhrůžky obdržel i vedoucí výzkumu a ochrany zvířat v kodaňské zahradě Bengt Holst. Odpůrci utracení samečka Mariuse nyní na internetu spustili petice požadující odvolání Holsta nebo zavření zoo v Kodani, které už podpořily desetitisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zoo utratila před zraky návštěvníků zdravé žirafí mláděVideo: Reuters

 
Článek

„Dostal výhrůžky telefonicky i v e-mailech,“ uvedl mluvčí zoo Tobias Stenbaek Bro o hrozbě směřované proti Holstovi.

Vlna nevole proti postupu zahrady se strhla také na jejích facebookových stránkách.

„Považuji zabití nevinného žirafího mláděte za absolutně barbarské. A udělat to před dětmi povede jen ke snížení jejich citlivosti vůči brutálnímu zabíjení zvířat. Styďte se!“ napsala na Facebooku zahrady Hope Welchová. Narážela tak na skutečnost, že po usmrcení 1,5 roku starého žirafího samečka ho zaměstnanci zoo rozporcovali před očima návštěvníků, mezi nimiž bylo mnoho dětí, a jeho masem nakrmili šelmy.

Jedna petice za druhou

Mezi příspěvky se ale objevily i takové, které odsuzují pokrytectví kritiků postupu zahrady, aniž by znali důvody jejího rozhodnutí. „Míra nehorázného pokrytectví demonstrovaná velkou většinou komentářů k této věci je absolutně odporná. Styďte se, vy bojovníci z křesla, styďte se!“ postavil se na stranu zoo Matthew Ogden.

Takových jako on je ale menšina a poté, co neuspěly petice požadující záchranu žirafího samečka s více než 30 000 podpisy, objevila se v pondělí nová nazvaná „Vyhoďte Bengta Holsta z kodaňské zoo kvůli zabití žirafy Mariuse“. Za první den nasbírala přes 16 000 podpisů.

Ještě větší podporu získala internetová petice žádající zavření kodaňské zoo, kterou podle agentury DPA podepsalo už více než 56 000 lidí. Jedna z facebookových skupin, vytvořených kvůli tomuto tématu, měla k dnešku přes 22 000 členů.

Rozřezání před návštěvníky byla osvěta

Zoologická zahrada ale svůj postup dál hájí. „Naše žirafy jsou součástí mezinárodního chovného programu, jehož cílem je zajistit zdravou populaci žiraf,“ řekl Holst CNN. „Toho lze dosáhnout jedině křížením genetické skladby různých zvířat s dostatečným prostorem. Pokud budou žirafy chovány tak, jak jsou dnes, pak jednou nevyhnutelně nastane problém s jejich přebytkem,“ dodal.

Rozřezání zvířete před očima návštěvníků Holst vysvětlil tím, že to byla příležitost k osvětě lidí. Zoo má podle něj za úkol „nedělat z přírody Disney World“, ale ukazovat zájemcům realitu. Podle Holsta na veřejnou pitvu děti většinou přivedli jejich rodiče, nikoli obráceně. „Není náhoda, že sem tito lidé přišli,“ poznamenal kritizovaný zoolog.

Utracení zvířete kodaňské zoo doporučila i asociace evropských zoologických zahrad a akvárií EAZA, neboť ve svém rozmnožovacím programu má již mnoho žiraf s podobnými geny, jaké měl Marius. Kastraci samečka zoo odmítla, protože by prý byla pro něj ještě krutější a byla by provázena nežádoucími projevy zvířete. Také jeho navrácení do volné přírody prý nemělo velkou naději na úspěch, navíc africké státy si to podle zoo u žiraf ani nepřejí.

Prodej zvířete zoo z principu odmítla a najít pro něj jinou zahradu se údajně nepodařilo. Některé zahraniční zoologické zahrady ale tvrdily, že se nabídly, že žirafí mládě převezmou, kodaňští kolegové se však postavili proti. Jejich postup už dříve kritizovali i dánští ochránci práv zvířat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám