Hlavní obsah

Dánská královna Markéta II. abdikuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dánská královna Markéta II. 14. ledna abdikuje a trůn předá nejstaršímu synovi, korunnímu princi Frederikovi (55). Třiaosmdesátiletá královna to oznámila v nedělním televizním projevu.

Foto: Keld Navntoft, ČTK/AP

Dánská královna Markéta II. oznámila abdikaci

Článek

Markéta II. je na trůnu od roku 1972, je nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě. „Čas si vybírá svoji daň a neduhů přibývá. Nejde toho zvládnout tolik jako v minulosti,“ připustila panovnice, která letos v únoru podstoupila operaci zad.

Lidem v Dánsku poděkovala za vřelost a podporu, jaké se jí během jejího působení na trůnu dostává. Poděkovala také za spolupráci vládám, které se za uplynulého více než půlstoletí v Dánsku vystřídaly, i parlamentu.

Německá agentura DPA uvedla, že Markéta II. vždy tvrdila, že na trůnu chce zůstat až do smrti, proto dánskou veřejnost svým oznámením zaskočila. Když se lidé před palácem Amalienborg v centru Kodaně tuto novinu dozvěděli, začali spontánně tleskat.

Princ Frederik

Princ Frederik je nejstarším synem oblíbené dánské královny Margrethe II. a následníkem trůnu v této monarchii, jedné z nejstarobylejších v Evropě. Už před několika lety začal tento absolvent politických věd a držitel četných armádních hodností postupně přebírat část oficiálních aktivit a připravovat se na roli formální hlavy státu.

Frederik se narodil 24. června 1968 v Kodani. Studoval jazyky na střední škole v Kodani. Po dovršení 18 let usedl Frederik ve státní radě, což je poradní orgán dánského panovníka. Od té chvíle měl pravomoc převzít povinnosti panovníka, kdykoliv byla jeho matka Margrethe II. v zahraničí.

Vystudoval politické vědy na univerzitě v Aarhusu, toto magisterské studium zahrnovalo i rok na americké Harvadově univerzitě.

Poté se dal k dánskému námořnictvu, tuto službu sám pokládá za nejkrásnější období svého života. Působil tu jako elitní potápěč s přezdívkou „Žabí muž Pingo“. Stal se námořním důstojníkem. V roce 2000 rovněž absolvoval výcvik na letecké škole a stal se kapitánem letectva. O deset let později se stal plukovníkem a v roce 2015 generálmajorem dánského letectva.

Foto: Mads Claus Rasmussen, ČTK/AP

Dánský korunní princ Frederik

Frederik je sportovně založený, má za sebou několik obdivuhodných výkonů. Na psím spřežení například zdolal 3000 kilometrů ledové pustiny Grónska. Také se rád účastní závodů plachetnic. Je členem Mezinárodního olympijského výboru.

V srpnu 2013 se účastnil triatlonu Ironman v Kodani, který zahrnoval plavání, běh a jízdu na kole. Korunní princ se stal historicky prvním členem královské rodiny na světě, který tento závod dokončil.

Dánsko chystá pro Ukrajinu pomoc za 24 miliard korun

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám