Hlavní obsah

Základní příjem od státu dostala i stovka italských mafiánských bossů

– Řím
Právo, znk

Mezi příjemci základního příjmu, který je určen těm nejchudším italským rodinám, je i stovka bossů kalábrijské mafie 'Ndrangheta. Zjistily to kontroly finanční stráže.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italská policie, ilustrační foto

Článek

Kalábrijská finanční stráž v rámci operace „Mala Civitas“ zkontrolovala žádosti o financování, které byly již schváleny, a odhalila, že na peníze dostalo nárok i 101 vysoce postavených členů 'Ndranghety.

Na všechny bylo podáno trestní oznámení a byli nahlášení italskému Institutu sociálního zabezpečení (INPS), který jim bonus zruší. Podle webu Rainews se celková hodnota poskytnutých příspěvků odhaduje na více než půl milionu eur (bezmála 14 milionů korun). Dalšího půl milionu eur by mafiáni získali, kdyby se na podvod nepřišlo.

21 tisíc měsíčně

Základní příjem v maximální výši 780 eur (21 tisíc korun) měsíčně, který Itálie zavedla loni, je poskytován těm, kteří nemůžou dlouhodobě najít zaměstnání. Příjemci však musí vykonávat veřejně prospěšné práce, chodit na školení a přijmout jednu ze tří pracovních nabídek odpovídající jejich kvalifikaci. Dávky lze pobírat po 18 měsíců, poté je třeba podat žádost znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám