Hlavní obsah

Záchranáři po dvou dnech vyprostili rodinu ze zatopené slovinské jeskyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastně skončilo drama tříčlenné rodiny a dvou průvodců, které v sobotu velká voda uvěznila ve slovinské krasové jeskyni Križna jama. Pětici se v pondělí podařilo vyprostit, všichni byli v dobrém fyzickém i psychickém stavu, informoval s odvoláním na záchranáře web slovinského deníku Delo.

Záchrana ze zatopené jeskyněVideo: Reuters

 
Článek

„Všichni vyšli ven zdraví a především šťastní,“ řekl podle listu šéf záchranné operace Walter Zakrajšek. Do záchrany se zapojil téměř stočlenný tým, v pondělí bylo stále na místě 35 jeskyňářů a 11 hasičů.

Pětičlenná skupina se původně v sobotu ráno vydala na běžnou turistickou prohlídku. Z jeskynního systému známého soustavou podzemních jezer, na kterých se návštěvníci plaví v lodích, už se ale kvůli vysoké hladině nedostala ven.

Na blížící se velkou vodu se připravují ve Francii, Británii i Německu

Evropa

K uvězněným lidem se už první noc dostali potápěči, kteří je odvedli na bezpečné místo a připravili jim vytápěný přístřešek. Tam museli čekat do doby, než hladina vody opadne.

Až v pondělí byli záchranáři schopni nasadit čluny a pětici návštěvníků z jeskyně bezpečně odvézt, uvedl podle serveru N1 velitel místní civilní ochrany Sandi Curk.

Turistická prohlídka v jeskyni Križna jama je dlouhá osm kilometrů. Uvnitř nejsou zpevněné cesty, návštěvníci proto dovnitř smějí pouze se zkušenými průvodci a s potřebným vybavením.

Povodně ve Slovinsku zabíjely, přívalové deště drtí také Rakousko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám