Hlavní obsah

Zachoval jsem se sobecky, přiznal Djokovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Úvodní tenisový grandslam sezony v australském Melbourne se musel obejít bez světové jedničky Novaka Djokoviče. Australská vláda mu ze zdravotních důvodů (není očkovaný proti covidu-19) a kvůli udržení pořádku v zemi odebrala víza. Tenista v posledním rozhovoru pro srbskou televizi RTS přiznal, že se zachoval sobecky, ale v budoucnu by si v Austrálii chtěl znovu zahrát.

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djokovič

Článek

„Rád bych si v aréně Roda Lavera znovu zahrál. Zažil jsem tam mnoho krásných momentů. I přes to, co se stalo, mám s Austrálií skvělé propojení,“ řekl Djokovič, který v minulosti v Melbourne vyhrál devět grandslamů.

Srbská tenisová hvězda je známá svým odmítavým postojem k očkování proti onemocnění covid-19. Právě zdravotní důvody byly jedním z důvodů, proč mu australská vláda víza odebrala.

Djokovič: Radši přijdu o tituly, než aby mě nutili se nechat naočkovat

Zahraniční

Djokovič argumentoval tím, že přibližně dva týdny před zahájením turnaje covid-19 prodělal. Přiznal zároveň porušení karantény, protože v době, kdy v ní měl být, poskytl rozhovor pro francouzský L’Equipe.

„Přiznávám, že rozhovor s nimi byl z mé strany sobecký. To byla moje chyba, za kterou jsem zodpovědný. Chápu, že ne všichni mi to odpustí, a chápu kritiku,“ popisovala světová tenisová jednička.

Pomsta za Djokoviče? Srbská vláda odebrala australské firmě licence na těžbu lithia

Zahraniční

Ohledně svého kontroverzního rozhodnutí o účasti na Australian Open ale výčitky nemá. Kroků, které učinil, nelituje. Dvacetinásobný grandslamový šampion mohl v Melbourne zaútočit na 21. titul, čímž by se stal nejlepším tenistou historie. V Austrálii se ale nakonec radoval jeden z jeho největších soupeřů, Rafael Nadal.

Hodně tenistů se mi ozvalo soukromě, protože se nechtěli vyjadřovat veřejně. Chápu je, situace byla komplikovaná.
Novak Djokovič

Djokovičova kauza rozdělila vedví i samotné tenisty. Zatímco jedni zákaz startu srbského tenisty kvitovali, protože nesplnil pravidla (mezi nimi například i vítězný Nadal), jiní se postavili na jeho stranu. Mezi nimi byl například i domácí tenista Nick Kyrgios. Známý bouřlivák, který navíc v minulosti Djokovičův přístup ke covidu-19 ostře kritizoval.

„Nick mě hodně překvapil. Poděkoval jsem jemu i všem tenistům, kteří se za mě postavili. Hodně tenistů se mi ozvalo soukromě, protože se nechtěli vyjadřovat veřejně. Chápu je, situace byla komplikovaná,“ dodal.

Djokovič se už v minulosti vyjádřil, proč očkování proti koronaviru odmítá. Pro BBC uvedl: „Jako profesionální sportovec si chci třikrát ověřit, než si něco nechám vpíchnout do těla. Kdyby to mělo změnit i jen půl procenta mého těla, pocítil bych to.“

Reklama

Výběr článků

Načítám