Hlavní obsah

Za smrt Slováka v Belgii nebude nikdo stíhán

Prokuratura v belgickém městě Charleroi neplánuje nikoho stíhat za smrt slovenského občana Jozefa Chovance, který zemřel koncem února 2018 po zadržení na tamním letišti. S odvoláním na belgické zdroje to v úterý uvedla slovenská agentura TASR.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestu po smrti Jozefa Chovance v Charleroi

Článek

Podle stanoviska prokuratury příslušníci letištní policie a přivolaní zdravotníci za Chovancovu smrt nenesou zodpovědnost. „Příčinou smrti byly nárazy hlavou o zeď, které mu způsobily edém mozku,“ uvádí se v expertním posudku belgických lékařů. Zároveň však konstatovali, že zastavení srdeční činnosti u Chovance vyvolala až injekce podaná zdravotníky, kteří se ho snažili uklidnit, když si v cele ubližoval.

Právní zástupce vdovy po Slovákovi považuje toto stanovisko za nepochopitelné a věří, že členy letištní policie nakonec postaví před soud.

Chovanec zemřel ve věku 39 let v nemocnici, tři dny po policejním zásahu v cele na letišti v Cherleroi. Byl zadržen v letadle směřujícím na Slovensko, protože se podle svědků choval agresivně vůči členům posádky a přivolaným policistům.

Na veřejnost unikl videozáznam z policejní cely, na němž je vidět, že Chovanec tluče hlavou o dveře a krvácí. Pak je vidět skupina policistů, kteří se ho pokoušejí násilím uklidnit, klečí na něm a zakrývají mu tvář. Policisté se při zákroku smějí a jedna policistka při zákroku zvedá ruku jako při nacistickém pozdravu.

Chovancova manželka připustila, že její manžel trpěl afektivními poruchami typickými pro schizofrenii a léčil se na psychiatrii.

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám