Hlavní obsah

Za pandemie svolal demonstraci. Operního pěvce odsoudili v Rusku na 10 let

Moskva

Soud v Rostovu na Donu na jihozápadě evropské části Ruska za výzvy k extremismu poslal dnes na deset let do vězení operního pěvce Vadima Čeldijeva, který na počátku pandemie svolal v Severní Osetii na Kavkazu demonstraci proti opatřením zaváděným úřady. Trest si má odpykat ve vězeňském zařízení s přísným režimem, uvedla agentura Interfax.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Nabírání vakcíny Sputnik V proti koronaviru.

Článek

Čeldijev byl zadržen v dubnu 2020 poté, co na sociálních sítích brojil proti omezením zaváděným úřady ve snaze zamezit šíření koronaviru vyvolávajícího nemoc covid-19. Ta si v Rusku, v jedné z nejpostiženějších zemí na světě, vyžádala statisíce životů.

Ve Vladikavkazu, správním středisku Severní Osetie, se 20. dubna 2020 konala nepovolená demonstrace. Původně ji svolal Čeldijev, mezitím se však ocitl ve vazbě. Na 1500 lidí protestovalo proti opatřením a také proti pěvcově uvěznění. Po demonstraci před sídlem vlády autonomní republiky zadrželi asi stovku lidí.

Prokurátor žádal pro pěvce 11 let odnětí svobody.

Podle obhájce Batraze Kulčijeva byl jeho klient obviněn z výtržnictví, z vyzývání k extremismu, z násilí proti úřednímu činiteli a z veřejného šíření úmyslně lživých informací ohrožujících životy a bezpečnost občanů.

Pěvec od zavedení prvních opatření proti koronaviru vyzýval své fanoušky na sociálních sítích, aby „nevěřili ve světové spiknutí“, a domáhal se odhalení „pravdy“. Přitom obviňoval lékaře, že se spolčili s vládou, aby vydělali. Zároveň odmítal „nezákonnou existenci“ Ruské federace a označoval se za občana Sovětského svazu, psal předloni list Kommersant.

Rusové jezdí za injekcemi do Evropy. Rádi si připlatí

Zahraniční

Čeldijeva původně policisté zadrželi v Petrohradu; odtud ho deportovali do Severní Osetie, ale kvůli obavám z reakce veřejnosti ho nakonec přemístili do Rostova.

Severní Osetie má necelých 700 tisíc obyvatel, z nichž skoro polovina žije ve Vladikavkazu. Na počátku pandemie zde podle Kommersantu značné množství lidí nevěřilo oficiálním informacím o koronaviru, a to ani po vypuknutí infekce v několika místních nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám