Hlavní obsah

Za hajlování na Slovensku mohou hrozit menší tresty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hajlování a zobrazování hákových křížů na veřejnosti už nemusí být na Slovensku trestným činem jako doposud. Od prvního února 2014 budou policisté posuzovat, s jakým záměrem člověk tento skutek vykoná a teprve pak stanoví, zda se dopustil trestného činu, či nikoliv. Hříšníkům hrozí v prvním případě vězení, ve druhém vysoká pokuta.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

V platnost od února vstupuje novela zákona o přestupcích, kterou poslanci slovenského parlamentu loni schválili, když zpřísňovali postup proti chuligánům na stadiónech.

Deník Sme v této souvislosti upozornil, že pokud policisté posoudí zdviženou pravici, jako součást úmyslu propagovat hnutí, které násilím potlačuje práva jiných, může jít dotyčný na jeden až pět let do vězení. Pokud však usoudí, že tak nekonal s tímto úmyslem, může dostat pokutu do výše 500 eur (přes 13 tisíc Kč), případně důtku.

Policie tvrdí, že novela umožní trestat i ty skutky, které doposud skončily bez trestu. „Z pohledu veřejného zájmu na potlačování projevů extremismu je důležité, aby ani tato protiprávní jednání nebyla tolerovaná,“ uvedl mluvčí policie Michal Slivka bez dalšího upřesnění, o jaké činy by se jednalo.

Pokuta, ale ne záznam

Deník Sme v této souvislosti uvedl případ Mariana Kotleby, který v roce 2009 pozdravil shromáždění fašistickým pozdravem Na stráž. Trestní řízení bylo tehdy proti němu zastaveno. Prokurátorka ho obhajovala tím, že Kotleba při pozdravu nezvedl pravou ruku. „Dodatečně není možné prokázat, zda jeho úmysl směřoval k projevení sympatií k hnutím, které propagují potlačování základních práv jiných,“ uvedla prokurátorka. Od února by mu za stejný čin hrozila minimálně pokuta.

Odborníci na novele oceňují fakt, že například 15letému studentovi, který nakreslí hákový kříž na tabuli, aby se ukázal před spolužáky jako rebel, už nebude hrozit záznam v registru trestů, ale pouze pokuta. Zároveň však upozorňují, že pod dojmem novely už lidé nebudou považovat hajlování za něco přísně nezákonné.

V roce 2012 evidovala slovenská policie 104 trestných činů extremismu. Nejčastěji šlo o nošení kontroverzních odznaků a nášivek, nebo o vytetované extremistické symboly.

Reklama

Výběr článků

Načítám