Hlavní obsah

Z Náhorního Karabachu mnozí Arméni prchají bez věcí, děti jsou bosé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Náhorního Karabachu utíkají tisíce lidí, poté co ho dobyli Azerové. V prvním větším městě za hranicí, v arménském Goris, je jim okamžitě poskytována humanitární pomoc. Protože jsou uprchlíci na cestě několik dní, dostávají vodu i jídlo. Někteří nemají vůbec nic, objevují se i případy dětí bez bot, řekla Novinkám mediální koordinátorka pro Arménii Šušanik Nersesjanová, která je přímo na místě v Goris.

Šušanik Nersesjanová v rozhovoru pro NovinkyVideo: Novinky

 
Článek

„Ke středečnímu ránu už prošlo kontrolním stanovištěm 85 tisíc lidí. Obvykle to trvá hodinu až dvě hodiny cesty, ale nyní jim to zabere dva až tři dny, protože se tvoří ohromné fronty,“ popsala situaci Nersesjanová.

„Všichni přicházejí velmi unavení a vystresovaní, protože zažili deset měsíců dlouhou blokádu s omezeným přístupem k základním potřebám. A také měli obavy ze situace, protože zažili dvoudenní ostřelování civilních oblastí,“ pokračovala.

„Báli se z krytů i několik dní poté vyjít ven. Je tady velmi těžká situace, my se snažíme lidem pomáhat, dáváme jim jídlo a oblečení. Zastaví se tady, něco snědí, vypijí a jdou se registrovat,“ dodala Nersesjanová.

Do Arménie uprchla půlka obyvatel Náhorního Karabachu. Neuznaná republika zanikne

Blízký a Střední východ

Koordinátorka zmínila, že mnozí utíkali v obavách, co nastane po příchodu ázerbájdžánských vojáků.

„Někteří lidé přicházejí bez věcí, vidíme dokonce hodně dětí bez bot. Těm se kupují všechny věci, které potřebují a mohou se použít. Ale občas vidíme, že pro některé dítě nemáme vhodnou velikost bot, tak běžíme ke zdroji, abychom našli všechno, co potřebují,“ uvedla Nersesjanová.

„Poskytujeme celý komplex základní pomoci, a když vidíme, že jeden nebo dva lidi potřebují něco určitého, tak poskytujeme i tuto individuální péči. Hlavním úkolem jsou nyní základní potřeby, jídlo, řešení psychologických problémů, ubytování a až poté hledání lidem zaměstnání,“ dodala.

Nersesjanová dále uvedla, že velkým problémem je především ubytování desítek tisíc běženců.

„V Goris zůstává na 2000 lidí, ostatní pokračují do dalších oblastí. Všechny hotely jsou plné, lidé přitom potřebují zůstat aspoň na hodinu, aby si spravili věci. Nebo mají jiné naléhavé potřeby,“ přiznala koordinátorka.

Ve městě jsou už sice postavené stany, ale v těch mohou lidé pouze dostat jídlo. Spát v nich nelze. „Večer je tu totiž zima,“ vysvětlila Nersesjanová.

Zmínila, že velmi důležitá je také psychologická pomoc.

„Psychologické problémy jsou nyní jedním z nejdůležitějších témat pro celý arménský národ, protože je situace velmi drsná pro každého. Ale pro ty, kteří utíkají, zvláště, neboť trpěli už zmíněných deset měsíců,“ dodala s tím, že na místě je zřízen alespoň dětský koutek, kde mohou děti při kreslení na chvíli zapomenout, co je potkalo.

Aby bylo možné pomoc dál poskytovat, Člověk v tísni zřídil účet SOS Arménie, jeho číslo je 40401212/0300.

Satelitní snímky ukazují arménský exodus. Stovky aut čekají na cestu z Karabachu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám