Hlavní obsah

Z mostu v Itálii se zřítil i český kamión

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, ren, rap

Při zřícení mostu v italském Janově na dálnici A10 v úterý spadl i český kamión pražské firmy Sped-it. Řidič byl Čech, podle jednatele společnosti Jana Poláka přežil a nyní je v nemocnici v Janově. České ministerstvo zahraničí zatím podrobnější informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi, nemá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Český kamión v troskách zříceného mostuVideo: Reuters

 
Článek

„Řidič přežil, je v nemocnici v Janově,” řekl Novinkám Jan Polák a dodal, že řidič, který byl v kabině sám, není ohrožen na životě a komunikuje.

Jednatel společnosti SPED-IT Václav Zázvůrek později řekl agentuře ČTK, že řidič má zlomený nos, čtyři žebra a pohmožděné plíce. „Zatím zůstává v nemocnici a jeho transport bude možný nejdříve za pět dní,” poznamenal.

Agentura ANSA uvedla, že českému řidiči je 46 let a že je ve středně vážném stavu. 

Záznam: V Janově se za plného provozu zřítil dálniční mostVideo: AP/Reuters

Podle Zázvůrka muž, který u firmy pracuje osm let, vezl zrovna zboží na vykládku poblíž Janova. O tom, že kamion havaroval, se firma dozvěděla díky sledování polohy vozidla prostřednictvím GPS. Těsně před polednem se souprava podle GPS zastavila v inkriminovaném místě.

„Náš kamion jsme našli na fotkách na Twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic,” uvedl Zázvůrek.

Odhadovaná škoda na soupravě je zhruba 2,5 milionu korun. „Vše se řeší přes pojišťovnu a škoda je již nahlášena,” dodal jednatel.

Záznam: V Janově se za plného provozu zřítil dálniční mostVideo: AP/Reuters

Polák uvedl, že do této oblasti jezdí společnost Sped-it velmi často. „Zabýváme se mezinárodní přepravou, takže sem jezdíme často. Žádné signály, že by tato trasa měla být riziková, že by se něco mělo dít, jsme neměli,“ dodal Polák.

Ministerstvo zahraničí v úterý odpoledne podrobnější informace o dalších Češích v oblasti nemělo. „Jsme v kontaktu s naší ambasádou v Římě, která celou situaci řeší, ta je ve spojení s naším honorárním konzulem, kterého máme v Janově. Nicméně zatím nemáme k dispozici informace, že by mezi oběťmi na životech nebo zraněnými měli být čeští občané,” řekla Novinkám tisková mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Foto: Reuters

Kamión firmy Sped-It v troskách zříceného mostu.

Foto: Reuters

Kamión společnosti Sped-it

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám