Hlavní obsah

Z kilometru trefí minci. Britové úspěšně otestovali laserovou zbraň DragonFire

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hebridy

Britská vláda oznámila první úspěšnou zkoušku laserové zbraně proti vzdušným cílům. DragonFire (česky dračí oheň) je podle ministerstva obrany dostatečně přesný, aby ze vzdálenosti jednoho kilometru zasáhl jednolibrovou minci. S cenou 10 liber (289 Kč) za výstřel zároveň podle severu breakindefence.com může snížit závislost britské armády na drahé munici.

Foto: web GOV.UK

Záběr ze zkoušky britské laserové zbraně DragonFire

Článek

Vysokoenergetický laser podle webu britské vlády zasáhl vzdušné cíle na zkušební střelnici na Hebridách v severozápadním Skotsku. „Dračí oheň“ se tam vyznamenal už při prvních testech proti vzdušným cílům, kdy sestřelil letící dron ve vzdálenosti více než tři kilometry. Svou energii laser soustředil v podobě tepla do jednoho bodu, což způsobilo, že dron vzplanul.

Zbraně s řízenou laserovou energií mohou zasáhnout cíle rychlostí světla a použít intenzivní paprsek k proříznutí cíle, což má za následek „strukturální selhání“ většiny zaměřených objektů. Měly by být použitelné i proti hypersonickým zbraním, tvrdí web.

„Tato zbraň má potenciál způsobit revoluci na bojištích. Nejenže sníží závislost na drahé munici, ale díky vysoké přesnosti také minimalizuje riziko vedlejších ztrát,“ řekl britský ministr obrany Grant Shapps.

Foto: web UK.Gov

Laserová zbraň britské provenience DragonFire

S vesmírným smetím si mají poradit laserová děla nebo vodní granáty

Zahraniční

Jde o především o operace podobné těm, které západní armády v uplynulých týdnech prováděly v Rudém moři. Zlikvidovaly během nich 18 dronů, dvě protilodní řízené střely a jednu protilodní balistickou střelu.

28,9 milionu versus 289 korun

Britský torpédoborec, který se akcí zúčastnil, přitom použil střely Sea Viper (česky mořská zmije), jejichž cena se odhaduje na milion liber (28,9 milionu Kč). Naproti tomu jeden desetisekundový výstřel DragonFire přijde na 10 liber (289 Kč).

Vývoj zmíněné laserové zbraně ale přišel na 100 milionů liber (2,9 miliardy Kč). Podílela se na něm britská vojenská laboratoř DSTL společně s firmou Leonardo, která patří ve světě ke špičce v robotických a laserových systémech, je evropským výrobcem raketových a zbrojních systémů MBDA a nadnárodní společností pro obranné technologie QinetiQ.

Desetkrát silnější než běžný laser

Dalekonosný laser DragonFire má za úkol likvidovat cíle na souši, ve vzduchu i na moři smrtícím zábleskem o výkonu 50 kilowattů. Běžné lasery, které v továrnách řežou kovové materiály, jsou desetkrát slabší.

Novými laserovými zbraněmi by podle breakindefence.com mohla být zhruba do pěti let vybavena flotila britských raketových torpédoborců třídy Daring (typ 45), mohou být také součástí trvalých systémů protivzdušné obrany na souši a plánuje se dokonce montáž do obrněných vozidel.

Británie ovšem není sama, kdo na laserových zbraních pracuje. V USA je v čele vývoje i testování firma Raethon, laserové zbraně údajně zkouší také Čína. Rusové se jejich použitím chlubili v prvním roce války na Ukrajině, ale nezveřejnili žádné věrohodné důkazy.

Česko-britský tým překonal na superlaseru Bivoj vlastní rekord

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám