Hlavní obsah

Vylité řeky, zaplavené silnice, přerušená elektřina. Bouře Dennis udeřila na Britské ostrovy

Aktualizováno

Zaplavené silnice a železnice, řeky vylité ze břehů a vytrvalé lijáky. Tak vypadá situace ve Skotsku a dalších částech Velké Británie, kde udeřila bouře Dennis, píše agentura DPA. Hladiny řek neustále stoupají, meteorologové vydali pro mnohá místa nejvyšší stupně varování. Situaci v některých částech Walesu je klasifikovaná jako „život ohrožující“ a je nejhorší od roku 2015.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Dennis v BritániiVideo: Reuters

 
Článek

Severní Irsko má dnes podle britských meteorologů to nejhorší za sebou, Skotsko, Anglie a Wales se ale dál potýkají se silným větrem a vydatným deštěm. Bouře Dennis přinesla do Velké Británie extrémní srážky, kdy během jediného dne by mohl spadnout měsíční srážkový úhrn. Meteorologové upozorňují, že by se řeky mohly ze svých břehů vylít na zhruba třech stovkách míst po celém Spojeném království.

Foto: Ben Birchall, ČTK/AP

Rozvodněná řeka v městečku Nantgarw ve Walesu

V zemi platí více než tři sta varování před povodněmi, v Anglii čtyři vážná a ve Walesu dvě. Někde už voda a sesuvy půdy uvěznily obyvatele. V Herefordshiru je zatopeno několik domů. Řeka Usk se vylila z břehů.

Zemi hrozí extrémně silný vítr, který by v nárazech mohl dosahovat až rychlosti 120 km/h. Druhý nejvyšší stupeň varování kvůli záplavám platí také na francouzském Bretaňském poloostrově.

Už v neděli ráno bylo zrušeno 170 letů, což mělo dopad na 25 000 cestujících. Podle stránek pražského letiště byla v neděli zrušena i dvojice letů aerolinek EasyJet na lince mezi Prahou a londýnským letištěm Gatwick. V sobotu byl zrušen jeden pár letů mezi Prahou a letištěm Heathrow.

Přerušena je doprava na 19 tratích a uzavřena byla část dálnic M48 a M54. 

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Záplavy poblíž St. Clears v hrabství Pembrokeshire v jižním Walesu

Záchranáři pátrají po ženě, kterou měly smést ohromné vlny u přímořského města Brighton. Pokud by ji našli mrtvou, byla by to další oběť bouře. Už v pátek přišel o život muž, který utonul, když spadl z tankeru převážejícího zkapalněný ropný plyn. Z moře byl vytažen i utonulý teenager, úřady v neděli uvedly, že jeho smrt nemá patrně souvislost s úderem bouře Dennis. Ve Walesu našla policie tělo muže, který spadl do řeky Tawe.

Bouře Dennis má na svědomí ve Velké Británii první mrtvé

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám