Hlavní obsah

Východ Ukrajiny se chystá volit, palba ale neutichá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urputné boje o letiště v Doněcku a útok ukrajinských jednotek na vesnici Krymske v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny provázejí přípravy nedělních voleb v separatistických oblastech východní Ukrajiny. V Doněcku jsou slyšet dělostřelecké útoky a střelbu zejména v severní části města poblíž letiště. Během 24 hodin padlo šest ukrajinských vojáků a deset utrpělo těžká zranění.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Přípravy na volby ve východních částech Ukrajiny finišují.

Článek

Navzdory bojům a nesouhlasu Západu i Kyjeva se separatisté připravují na hlasování, které má podle nich potvrdit legitimitu tamních úřadů a zvolit jejich nové šéfy. Za nezákonné označila volby nejen ukrajinská vláda, ale i Spojené státy, Německo a Francie. Rusko je naopak podporuje.

Podle průzkumů mají mít donbaské volby o něco vyšší účast než volby ukrajinské. U uren se prý čeká téměř 60 procent lidí s hlasovacím právem. Ignorovat hlasování chce ovšem zhruba pětina voličů. Právo volit budou mít všichni obyvatelé povstaleckých zón starší 16 let.

Rozhodnutí o snížení věkové hranice separatisté doprovodili zdůvodněním, že obyvatelé Donbasu rychleji dospívají. Uprchlíci, kteří se před válkou uchýlili do ukrajinského vnitrozemí nebo do Ruska, mohou už od středy hlasovat přes internet. K ověření totožnosti prý stačí ofocený pas.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Billboard Alexandra Zacharčenka, který se v Doněcké republice uchází o post prezidenta.

V Doněcké republice, kde má mít nový parlament stovku poslanců, kandidují politická hnutí Doněcká republika a Svobodný Donbas. O post prezidenta se uchází dosavadní šéf "lidové republiky" Alexandr Zacharčenko, který je vysokým favoritem, a dále regionální politici Jurij Sivokoněnko a Alexandr Kofman.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Jeden z domů v Doněcku, poničený ostřelováním

V luhanské "lidové republice" kandiduje do parlamentu strana Mír Luhansku a hnutí Luhanský hospodářský svaz a Lidový svaz. Na funkci prezidenta kandidují dosavadní šéf samozvané republiky Igor Plotnickij, předseda povstaleckých odborů Oleg Akimov, "ministryně zdravotnictví" Larisa Ajrapeťanová a podnikatel Viktor Penner.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Trosky dřívějšího trhu u vlakového nádraží v Doněcku

Ne všichni stoupenci "Nového Ruska" s provedením voleb souhlasí. Ideolog velkoruských radikálů Alexandr Dugin v jednom z předvolebních komentářů napsal, že na Donbasu pro demokracii není místo a v povstaleckých zónách by měla zavládnout diktatura. Působení volených orgánů by podle Dugina mělo být povoleno až v době, kdy separatisté vojensky ovládnout celé území budoucí říše, která má vzniknout na jihovýchodě Ukrajiny.

Proti volbám se ve čtvrtek vyslovil i nepsaný vůdce donbaských radikálů Igor Strelkov. "Nechápu, jak je možné pořádat volby ve válečné situaci, kdy je hlavní město Nového Ruska Doněck vystaveno trvalému ostřelování," uvedl Strelkov v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám