Hlavní obsah

Výbuch metanu v polském dole zabil čtyři horníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výbuch metanu v dole Borynia na jihu Polska zabil v noci na čtvrtek čtyři horníky. Dalších 23 dělníků je zraněno, tři z nich těžce, stále bojují o život. Příčina výbuchu zůstává nejasná.

Foto: Kasia Zaremba, Reuters

Sanitka opouští areál dolu.

Článek

Výbuch nastal ve středu v 11 hodin večer v hloubce 900 metrů pod zemí. Na místě v té době pracovalo 32 lidí, přičemž některým z nich se podařilo vyjet na povrch.

Podle polských záchranářů zahynuli tři horníci přímo na místě výbuchu, další podlehl zraněním po transportu na povrch. Horníkům bylo 22, 35, 45 a 50 let. Ve velmi vážném stavu zůstávají další tři zranění.

Mluvčí důlní společnosti Jastrzebska Spolka Weglova (JSW) řekla, že zraněno bylo 23 z 32 horníků, kteří byli v místě ohrožení. "Mají různá poranění. Někteří jsou v šoku," uvedla. V nemocnici je podle ní 19 lidí.

Zatím není jasné, co mohlo být příčinou výbuchu. "Neměli jsme žádné signály, že se něco dělo. Příčiny objasní komise hornického úřadu," řekl ředitel dolu Jaroslaw Zagórowski. Případ bude vyšetřovat také prokuratura.

Reklama

Výběr článků

Načítám